What is the future of art?

Blog » What is the future of art?

Douglas Coupland kanadai képzőművész, világhírű prózaíró, kulturális teoretikus What is the future of art? című cikkében kérdéseket vet fel a művészet jövőjével kapcsolatban, de sci-fi íróként tudja, hogy önmaga nem adhatja meg a válaszokat.

via hazlitt.com

Jelenünket egy fontos, mindenkit érintő dilemma jellemzi: soha nem volt még ilyen nehéz egyedinek lenni vagy egyáltalán meghatározni magunkat egy közösség részeként. Ez azért lehet így, írja Coupland, mert minden ember által alkotta közösség kétpólusú. Beszélhetünk itt a jihad és nyugati kultúra közötti feszültségről, a tudomány és a vallás párhuzamáról, vagy az értelem és érzelem harcáról.

via-artsy-installation-view-of-douglas-coupland-optimism-vs-pessimism-at-abc-berlin-2014-courtesy-daniel-faria-gallery

Az önmeghatározás aktuális problematikája új művészeti irányokat szülhet. Szerinte úgy lehet a legegyszerűbben találgatni a jövő művészetével kapcsolatban, ha megvizsgáljuk, régebben mit gondoltak a kétezres évek művészetéről. Az előző század a csúcstechnológia utópisztikus látomásait vizualizálta napjainkban illetve annak művészetében, mi pedig csak találgatni tudunk, hogy a 3D nyomtatás korában hogyan fognak az aktuális társadalmi változásokra és állapotokra reagálni a jövő művészei?

via-artsy_douglas-coupland-slogans-for-the-21st-century-2011-2014-courtesy-of-the-artist

 

Untsch Kata