„Vizuális tobzódás” – Sonia Delaunay munkái a Tate Modernben

Blog » „Vizuális tobzódás” – Sonia Delaunay munkái a Tate Modernben

x52218-syncopatedrhythm

Retrospektív kiállítás nyílt április 15-én a londoni Tate Modernben Sonia Delaunay  (1885-1979) képzőművész életművéről. A Time Out ajánlója igazi „vizuális tobzódásként” jellemzi a Tate tárlatát.

Sonia Delauney „női művészként alkotott egy olyan korban, amikor a nők kevesebb megbecsülést élveztek, mint ma” – mondja Juliet Bingham, a kiállítás kurátora.

Karrierje során Sonia Delaunay mindvégig megmaradt kísérletező szellemű, szabad művésznek, aki nem tett különbséget szépművészet és alkalmazott művészet között. Az életmű elképesztő gazdagsága teszi igazi vizuális tobzódássá a Tate tárlatát, amely mesés cipők, táskák és felöltők sorát mutatja be a pazar, lüktetően színes absztrakt festmények mellett – írja a Time Out.

Sonia Delaunay „maga volt a brand” – fogalmaz Juliet Bingham. A férjével közösen kidolgozott művészeti elmélet, a szimultanizmus elvei alapján tervezett és szinte védjegyévé vált jellegzetes motívumokkal, színes ívekkel és korongokkal díszített kreációit a kor olyan ikonjai viselték, mint a filmsztár Gloria Swanson vagy Nancy Cunard, a két világháború közötti évek párizsi társasági életének ismert alakja, politikai aktivistája.

A tárlat augusztus 9-ig látható.

http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/ey-exhibition-sonia-delaunay