Variációk alternatív karácsonyi filmekre

Blog » Variációk alternatív karácsonyi filmekre

Ha már unod a családi klasszikusokat, íme néhány szerzői film, amik bármelyike remek választás lehet  a kikapcsolódáshoz az ünnepi időszakban.

TÁGRA ZÁRT SZEMEK (Stanley Kubrick, 1999)

tagrazart1
A Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével készült filmtörténeti klasszikus a dráma, a misztikum és a thriller műfajait ötvözi. Bár a film alapjául szolgáló könyv nem az ünnepek alatt játszódik, Kubrick a karácsonyi dekorációk ironikus ártatlanságát a Tom Cruise által játszott karakter éjszakai életével remek kontrasztba hozta. Az alkotás különleges, emelkedett atmoszférája a rendezőtől megszokott módon egy különleges dimenzióba helyezi a nézőt.

8 NŐ (François Ozon, 2002)

0002294
A krimi, misztérium és musical határterületein lavírozó film nyolc, karácsony estéjén egymással összezárt nő történetét meséli el. Egy igazán érzékeny alkotás, amelynek különlegessége az, hogy erősen kidolgozott női karaktereket mutat be. A fiatal és tehetséges rendező példaképe Rainer Weiner Fassbinder, az ő filmes hagyományát követi, de egy kevésbé polgárpukkasztó formában.

METROPOLITAN (Whit Stillman, 1990)         

metrostill1

A manhattani elit ünnepeit bemutató film a rendező saját életéből inspirálódik, ahogy az azt követő, The Last Days of Disco című alkotása is, ami a hetvenes évek éjszakai életét mutatja be. A nosztalgikus és karácsony-ízű film garantált szórakozást kínál mindenkinek, aki odavan New York-ért és az ünnepekért.

KARÁCSONYI TÖRTÉNET (Arnaud Desplechin, 2008)    

karacsonyi-tortenet-24179

Az ünnepi dekorációk között rendezett film remek szereplőgárdájával és több szálon játszódó történeteivel talán az Igazából Szerelem-hez hasonlítható leginkább. Itt viszont egy francia kisváros egy középosztálybeli családjának történetét követhetjük nyomon. A mindenkit összehozó karácsony egy pillanat alatt a feje tetejére áll, majd a melodráma alakulásával megismerhetjük a család történetét, az annak tagjait összetartó erőkkel együtt.

TANGERINE (Sean Baker, 2015)

tangerine
A tavalyi év egyik szerzői filmes szenzációját rendhagyó módon egy telefonnal forgatták le. Ha első ránézésre nem tűnik ünnepi filmnek az alkotás, az a Los Angeles-i helyszínek miatt lehet, mivel a várost köztudottan az örök napsütés és nyár jellemzi. A film két transznemű szexmunkás karácsonyi ünnepét mutatja be, akiknek pimaszul vicces, különleges tündérmeséjére mindenképp érdemes időt szánni.

SZERELEM ÉS BÉKE (Sion Sono, 2015)  

love-and-peace-sion-sono

A rendező előző filmjeit jellemző témákat figyelembe véve (mint például a szexfétisek vagy a brutalitás), a Szerelem és Béke cím ironikusnak tűnhet. Pedig a film egy igazi karácsonyi fantasy, amiben ugyanúgy megjelennek a punk rock műfaj elemei, mint az árva plüssállatok és óriások, vagy az éneklő tengeri lények. A lehetetlen és meghökkentő szituációk a japán film szerelmesei számára biztosan telitalálat lesz.

BRAZIL (Terry Gilliam, 1985)

16ba294bcc60ddd74636ecf84277b216

A film a Télapó betörésének alternatív változatát mutatja be: a fehér hajú, szakállas öregember helyett itt egy kommandós ereszkedik le a mennyezetbe fúrt lyukon keresztül. A bonyodalmak egy kafkai történetbe vezetnek, amelyben az ünnepek miatt jelentős szerepet kap a kapitalizmus kritikája.

FANNY ÉS ALEXANDER (Ingmar Bergman, 1982)    

035-fanny-and-alexander-theredlist

A filmtörténet egyik legfontosabb alakja, a svéd Bergman filmjei általában az emberi kapcsolatokkal, azok szövevényes hálójával foglalkoznak. Ez a történet egy gyermek testvérpár karácsonyát dolgozza fel, amint az őket körülvevő komédiákat és tragédiákat megismerik. A rendező remekül jeleníti meg a családban jelenlévő bonyolult összefüggésrendszert.

WHITE REINDEER (Zach Clark, 2013)

8695-880x440
A melankóliát, beteljesületlen szexuális fantáziákat és a karácsonyi hangulatot ötvöző film egy igazság feltárulásának történetét mutatja be. Egy feleség, a férje halála után nem várt internetes előzményekre bukkan, a film az ő lélektani és fizikai utazásáról szól. A karácsonyi megpróbáltatás remek fordulataival és hangulatával igazi ünnepi különlegesség lehet.

A VERY MURRAY CHRISTMAS (Sofia Coppola, 2015)        

crouch-bill-murrays-little-christmas-miracle-1200

Ahogy a cím is mutatja, a film Bill Murray karácsonyát mutatja be a nézőknek. A történet középpontjában a színész aggodalma áll, miszerint senki nem fog felbukkanni tvműsorában a New York-i hóvihar miatt. A rendező és a színész újabb együttműködése tökéletes karácsonyi filmélménynek bizonyul.

Untsch Kata