Teret adni a természetnek – SelgasCano interjú

Blog » Teret adni a természetnek – SelgasCano interjú

Az imperfekció, természetközeliség, tudatosság és az örökös kísérletezés csak néhány alapvető jellemző, amely talán közelebb vihet minket a madridi építésziroda ambíciózus gyakorlatának megismeréséhez. A nemzetközi építészekből álló csapatot Lucia Cano és José Selgas fogja össze. A SelgasCano csoport egyik vezetőjével, José Selgas-al beszélgettünk az építészet és a természet kapcsolatáról, a csapatmunka fontosságáról és az építészet új szerepvállalásáról. 

Számtalan lélegzetelállító installációt tudhattok a hátatok mögött, úgy mint a Triennial Pavilon Brugesben vagy a Serpentine Pavilon a londoni Hide Parkban. Mit szerettek jobban tervezni, ideiglenes vagy állandó épületeket?

Nem igazán tekintünk rájuk másféleképpen. Állandó vagy ideiglenes, végül is hasonló, a különbség az építési folyamatban van. Egy épületet felépíteni természetesen sokkal nagyobb kihívás, rengeteg külső és belső tényező felmerülhet, amelyeknek eleget kell tenni, de az ideglenes építményeinket is teljesértékű projekteknek tekintjük. Nagyon szeretünk kísérletezni és új ötleteket kipróbálni a pavilonok építése alatt, amelyeket az új építkezéseknél is hasznosítunk. Olyan ez, mint egy laboratórium, ezért szeretjük annyira. Tesztelni és új dolgokat kipróbálni elég bonyolult a stúdió tereiben. Minden amit csinálunk egy installációs folyamatban, kapcsolódni fog az építészeti küldetésünkhöz és nagyon hasznos szakmailag.

You have created several stunning temporary work, as the Triennial Pavilion in Bruges or the Serpentine Pavilion in London. What do you like to design more, a temporary or a permanent building?

We do not really see them differently. In the end, temporary or permanent is similar, the only difference is more like the installation process. To install a building is more challenging, of course, several factors may arise, but we consider the temporary buildings and installations of full value projects. We really love to test and experiment with the pavilions and installations for the upcoming new projects. It is like a lab, that is why we love it. To test and try something new, is really difficult in the studio. At the end, everything we do in an installation process, it will connect to our arhitectural mission, and it is useful for our practice.

Mi jelenti az együttműködésetek alapjait?

Lucia és én rengeteget dolgozunk együtt, de számos más ember is dolgozik a stúdióban. Tulajdonképpen nem csak én és Lucia hanem egy csomó ember együttműködéséről van szó.Kivitelezők, producerek és az ügyfelek is részt vesznek a dialógusban, amely nem csak nekünk nagyon fontos hanem az elkészült termék szempontjából is. Az a célunk, hogy ne csak nekünk, hanem mindenki számára érdekes tereket fejlesszünk. Az építészetet sosem értelmeztünk úgy, mint valamit ami a mi személyiségünkhöz, a mi egónkhoz kapcsolódik, hanem mindenkihez aki részt vesz a projektben. Ez egy kulcseleme a működésünknek, hogy fenntartsuk a párbeszédet.

What are the pillars of your cooperation?

Lucia and I, we work together but a lot of people work in the studio as well, so at the end it is not me and Lucia but many people collaborating with each other. Even fabricators, producers and clients take part in the dialogue, which is very important to us and for the final product as well.  Our aim is to develop things interesting for everyone, not only for us. We have never considered architecture as something related to our personalities, to our egos but something more connected and related to all the people who are in the project. Thus, it is a key in our projects to keep the conversation flowing.

Hány ember dolgozik most a stúdióban?

Nem több, mint 15 ember. Próbáljuk alacsonyan tartani a létszámot és szeretnénk újra és újra megerősíteni az emberekben hogy a SelgasCano nem csak Luciaból és belőlem áll, hanem az összes emberből aki velünk együtt dolgozik…ők a SelgasCano.

How many colleagues do you have now in the studio?

Not more than 15 people. We always try not to be bigger than that. We always try to tell we are SelgasCano which means not only Lucia and me but a lot more people who work together with us…they are SelgasCano.

 

Mit tartasz a mai építészet legfontosabb feladatának?

Az építészet egyre kevésbé szükségszerű. Szerintünk túl sokat építkezik az emberiség. A jövőben úgy látjuk, hogy kevesebbet kell foglalkozni az épületekkel és többet a természettel. Akármit is fogunk csinálni a jövőben, biztos, hogy több teret kell adnunk a természetnek és kevesebbet a betonnak.

What do you consider the most important aim of today’s architecture?

Architecture is less and less necessary. We think we are building too much. In the future, we believe we have to deal less with buildings and more with nature. Whatever will we do in the future, we have to give much more space for nature, not just the concrete…something physical.

Elég meglepő ilyesmit hallani egy építésztől.

Haha igen, talán kívülállónak számítunk ebben a témában. Akármilyen projektbe is vágjunk bele, igyekszünk minél kevesebbet építeni és sok teret hagyni a természetnek.

It is quite surprising to hear that from an architect.

Haha yes, maybe we are outsiders. Whatever project we start we try to build as less as possible and leave space for nature.

Igen, mint a SelgasCano építészeti irodában is, amely teljesen zöld környezetben helyezkedik el, nagyszerű projekt volt, nagyon szerettem.

Igen igen, habár nem egyszerű a természettel bánni. Az emberek is részét képezik a természetnek, bármit is alkotunk, az emberi léptéket is szem előtt kell tartanunk.

Yeah like your Architecture Office, that space is in the forest, it was a wonderful project, I really loved it.

Yes yes, however it is not easy to deal with nature. People are also part of nature, whatever you create it has to connect to that, to the natural, human scale.

Organikus anyagokat is használtok az építkezéseknél?

Igen, próbálunk annyi természetes anyagot használni amennyit csak lehetséges. Ugyanakkor nagyon bonyolult a természettel “együttműködni”. Számunkra sokszor elég frusztráló tud lenni, mikor a növényvilággal van dolgunk egy építkezésen.

Do you use organic materials in the constructions?

Yes, we try to use as many natural materials as we can. But in the end, nature is a very complicated thing to deal with. For us, typically it is very frustrating to work with nature in buildings.

Bonyolult olyan épületeket tervezni, építeni amelyekben a természetnek nagy szerepe van?

A természetet tisztelni kell. Mindig gondoskodnod kell róla, a növények élő organizmusok, amelyek olykor kiszámíthatatlanul viselkednek és nem egyszerű kontrollálni őket. A növényeknek és az embereknek különböző szükségleteik vannak, nem egyszerű ezeket az igényeket közelíteni egymáshoz. Az emberek általában azt gondolják, hogy szeretik a természetet…de valójában..nem vagyok mindig biztos benne. A döntéshozók sokszor nemet mondanak a zöld befektetésekre, mint egy növényekkel teli felület kialakítása az irodákban vagy ilyesmi, mert pénzügyileg nem egyszerű. Például van most egy nagy projektünk Los Angelesben. Egy irodaépületről van szó, ami tulajdonképpen inkább egy kertnek tekinthető. Nagyon hosszú folyamat, állandó megbeszélések sora kell ahhoz, hogy egy 100%-ig sikeres épületet alkossunk, másrészről viszont biztos vagyok benne, hogy nagyszerű hely lesz.  Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy a növények és a kert a legfontosabb része az egész folyamatnak.

It is complicated to deal with the building if nature plays a big role in it?

Nature has to be respected. You always have to take care of it, it’s a living organisation that’s sometimes unpredictable and not easy to control. Plants and people have different needs, it is not always easy to comply with everything. People in general think they love nature…but I am not sure about it always. In the end, people with money often reject natural things like to have a green surface in the office or things like that, because it is too complicated and difficult economically. For example, we are working on a big project now in Los Angeles. It is an office building, but finally it will be just a garden. It is a super long process, a long conversation, a long discussion to us to make a 100% successful office space, on the other hand, I am sure it will be a great place. We need to make people understand that plants and the garden is the most important thing in the whole process.

Gondolom sokszor inkább a kényelem és nem a növények a legfontosabb szempont az embereknek…

Igen és a légkondicionálás. Haha

I guess sometimes convenience is the priority for the clients and not the plants…

Yes, and air conditioning. Haha

Úgy vélem, hogy ez egy gyönyörű misszió.

Haha igen, igen, nem lehetetlen de sok időbe telik.

I think it is a really beautiful mission.

Haha yes yes, it is not impossible, but it takes time.

Hány aktuális megbízásotok van most éppen?

Néhány projektünk van most Londonban, Liszabonban, ugye az említett iroda épület Los Angelesben és pár másik Göteborgban.

How many projects do you have now?

A few projects in London, in Lisbon, the office buildings in LA, and some other projects in Gothenburg.

Van olyan álom projekt amit szeretnétek megvalósítani?

Igen, felépíteni egy iskolát. Meggyőződésünk, hogy az iskolánál kezdődik minden, ez a legfontosabb helyszín egy ember életében. Az általános és középiskola emléke meghatározó.

Do you have a dream project, which you always wanted to do?

Yes, to build a school. We think the school is the beginning of everything, the most important place. The memory of your primary and secondary school is fundamental.

Hogy nézne ki?

Haha, ez lenne a legszebb iskola a leggyönyörűbb tájban.

What would it be like?

Haha it would be the nicest school in the most beautiful landscape.