Születésnapomra

Blog » Születésnapomra

Négyszoba Galéria
Kiállító művészek: Ádám Anna, Jagicza Patrícia, Kocsi Olga

Kurátor: Danka Zsófia
Fotók: Zellei Boglárka

A Születésnapomra című kiállítás célja, hogy a három művész diverz alkotói tevékenységén keresztül kapjunk egy releváns és sokrétű képet arról, hogy mit jelent ma egy születésnap, milyen gondolatok, konnotációs mezők kerülhetnek a születés és saját halandóságunk keresztmetszetébe. Mit mondanánk az időnkről? Miről szólnak a legkedvesebb emlékeink? Mit kívánhatunk önmagunknak születésnapunkra? Tágabb értelemben véve szeretnénk látni, átlátni és feltérképezni a saját végességünkhöz, személyes történeteinkhez, az idővel változó alapvető tapasztalatainkhoz fűződő viszonyt. 

A három művész különösen személyes projektjei a születésnapok különböző aspektusait járják körül. Ádám Anna a CLASH című táncelőadásban a társadalmi normákkal és elvárásokkal való konfrontációra, személyes harcra helyezi a hangsúlyt.  A kiállítás finisszázsán pedig a Secret Garden című performanszával a szembenézést, és elszámolást jeleníti meg a szenvedés motívumán keresztül. Papírmunkáiból készült installációja olyan intim hangvételű vizuális szerelmes- vagy épp szakító-levelekből, vallomásokból áll, melyek végül nem érkeztek meg címzettjeikhez. A galéria falán egymás hegyén-hátán rétegződő emléktöredékek az emberi kapcsolatok törékenységét és sebezhetőségét is idézik.

Jagicza Patrícia “New Skin” című projektje középpontjában az újjászületés misztériuma áll. Kiállított műtárgyai visszatérő eleme egy „kicsavart” Janus ábrázolás, amely az új kezdet szimbólumaként él Jagicza művészetében. Janus a kezdetek istene volt, általában tarkójuknál összenőtt  kettős férfifejként ábrázolták. Az egyik arc szakállas, hátrafelé, a múltba tekint, a másik fiatal arc előre, a jövőbe néz. A művész Janus motívumát írja át saját duplikált önarcképévé, festményeken és nagyméretű textil installációkon keresztül dolgozza fel magánéletének egy tragikus időszakát. Az érzelmileg intenzív periódus lezárásaként, levedléseként is értelmezhető az emberi bőr érzetét keltő anyagok és színek megjelenése, az újrakezdéssel, a régi rétegek levedlésével saját művészeti praxisát formálja újra. 

Kocsi Olga nagyszabású installációja közepén láthatjuk saját születésnapi tortáját.  A művész fogorvos édesanyjának rendelőjét bezárták, szakmai utánpótlás híján a praxist eladták. Mit kezd egy képzőművész a fogászati rendelő ezközeivel? Az egész szobát beterítő installáció Kocsi Olga egyedi világának díszleteibe kínál betekintést.  A torta modellezi pályaválasztását is, a művész lét bizonytalansága a megbecsült, anyagilag gyümölcsöző fogorvosi pályával szemben. Ugyanakkor egy gesztus is édesanyja felé, aki mindig szobrász szeretett volna lenni. 

Szólj hozzá!