Szigeti G Csongor : Aura mobile 1.0

Blog » Szigeti G Csongor : Aura mobile 1.0

A mű: 360x360x360cm, 2021, Mumush, Nagyadorján, RO

Esemény: 2021.08.19-23.

Szöveg: Szigeti G Csongor

Az aura eredeti latin jelentése lehelet, kisugárzás. A keleti hagyományban a különböző létezőket körülvevő energiamezőket jelöli. Ha nem ütközik és zavarja meg semmi a mozgásában, az aura pulzálása két dimenziós rajzként egy egész körré tud kiterjedni, ez a szabadság egyik elképzelt ábrázolása számomra, mely körvonal ugyanakkor a privát szféránkat is jelölheti. Utóbbi időben sokat foglalkoztatattak a magánszféra határai, annak tiszteletben tartása vagy különböző módokon való sérülése (a digitális és „analóg” világban egyaránt), és hogyan tudnám a témát képzőművészként feldolgozni.

Az Aura mobile a Mumush egyik erdejének kis tisztása felett lebeg, éjszaka UV fénnyel van láthatóvá téve, és a 360 fokos elfordulás lehetőségével egy teljes képzeletbeli gömböt rajzol ki. Megfoghatatlan, elmosódott kép, mely szemünk lassú, a sötéthez való alkalmazkodásával konkretizálódik, nehéz reprodukálni, élőben való megtekintése javasolt. A fesztivál szinte érintetlen természeti környezete számomra a béke és megnyugvás helyszíne, távol minden zavaró ingertől.

Ezekkel a gondolatokkal és a Mumush manifesztójával összhangban szerettem volna létrehozni egy helyspecifikus művet: „Respect Nature. Respect each other. Find your inner Mumush. Set it free.”

Szólj hozzá!