Richard Prince és az eredetiség határai: 90 000 dollárért kelt el egy Instagram-fotó

Blog » Richard Prince és az eredetiség határai: 90 000 dollárért kelt el egy Instagram-fotó

doe-deere-ist-die-chefin-einer

Instagram-felhasználók fotóinak nagyméretű nyomatait állította ki Richard Prince amerikai képzőművész a New York-i Frieze Art művészeti vásáron, s a sorozat egyik darabja nem kevesebbért, mint 90 ezer dollárért talált gazdára egy árverésen – tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A képen egy Doe Deere néven regisztrált, égszínkékre festett hajú Instagram-felhasználó a „hasonmásával”, egy szintén kék hajú játékbabával pózol. Ami ezt a méregdrágán elkelt képet más Instagram-fotóktól megkülönbözteti, az az, hogy a művész nagyméretű nyomatot készített belőle és ellátta egy fiktív kommentárral.

Az appropriation art („a kisajátítás művészete”) néven ismert képzőművészeti irányzat jegyében született alkotással kapcsolatban Prince a „fair use”, vagyis a „tisztességes felhasználás” elvére hivatkozik, amely megengedi jogvédett szellemi tulajdon felhasználását oktatási és művészeti célokra, azzal a feltétellel, hogy a felhasználás nem változtatás nélküli. Prince ezért az eredeti képszöveg helyett fiktív kommentárral látta el a kiállított fotókat, „richardprince1234” név alatt.

Korábbi művei közül az ikonikus Marlboro-reklámfotókról készített fotósorozatának egyik darabja – Cím nélkül (Cowboy) – korábban 3,4 millió dollárért kelt el a Sotheby’snél. Az elmúlt évben a New York-i Gagosian galériában ismert személyiségek Instagram-fotóiból nyílt tárlata Új portrék címmel. Az idei Frieze-en bemutatott második „Új portrék” még egy lépéssel továbbmegy és ismeretlenek portréit használja fel.

Az új sorozat kisebb vihart kavart az interneten. Az, hogy szabad-e ezt tennie a művésznek, mindenesetre inkább morális, mint jogi kérdésnek tűnik – jegyzi meg az FAZ. A cikk írója úgy látja, az Új portrék rádöbbentenek minket arra, hogy bármilyen kellemetlen is, a képek, amelyeket az internetre felteszünk, végső soron már nem a mieink, s csak hálásak lehetünk Prince-nek, hogy emlékeztet minket erre.

A teljes cikket itt olvashatjátok.