Quiet Rituals – Fábián Erika Egymásban Feloldódó Színfelhői

Blog » Quiet Rituals – Fábián Erika Egymásban Feloldódó Színfelhői

Fábián Erika (1988) a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán végzett. Az elmúlt négy évben optikai színkeverési technikákon alapuló absztrakt projektekkel foglalkozott. Képei színes pontok ezreiből épülnek fel, amelyek mezőkké összeállva atmoszférikus színdinamikát teremtenek.

Munkáinak célja egy intim, érzékeny fenomenális tér létrehozása, ahol a nézők aktív részévé válhatnak a színképződés folyamatának. Egy olyan tér, ahol a környezet, a közönség és a műalkotás kölcsönhatása létrejöhet; egy olyan mű, amely önmagában is teljes entitás. 2019 óta Fábián Erika  vizuális és grafikai stúdiumokat tanít az egri Eszterházy Károly Egyetem  Művészeti Intézetében,Képzőművészeti és Média Design tanszékein.

Fábián Erika több mint két év aszketikus, szinte szerzetesi munkájával hozta létre Quiet rituals című sorozatát, amely a lassúságnak, a pillanatba való elmélyülésnek állít emléket. A gyermekkori játékot megidéző apró fakockák mindegyik oldalán egy végtelenített, színes pontokból összeálló színmező rajzolódik ki, amely képzeletbeli hálóként sűríti magába az ismétlődés és a szorongás, a rituálé és kényszeresség fogalmait. Az egymásban feloldódó színfelhők éteri látványa kromatikus rendszerként is működik, amin keresztül kirajzolódik a művész által az elmúlt időszakban bejárt érzelmi pálya. Az alkotófolyamat öngyógyító rituáléhoz hasonló módon felvértezi az alkotót a fizikai és társadalmi elszigeteltség okozta bizonytalanságok és egzisztenciális kételyekkel, valamint a generációkon át örökölt traumákkal szemben.  A képkockák kirakásának szinte végtelen permutációs lehetőségét és a belőle adódó feszültséget az objekt mágikus rácsrendszerré való alakítása ellensúlyozza, amelyben a káosz rendre, a nyugtalanság derűre, az alkotóerő pedig formára talál.

Fotók: Digitális Képműhely

Ora

Szólj hozzá!