Nyitott Műtermek Délutánja No.5

Blog » Nyitott Műtermek Délutánja No.5

Nyitott Műtermek Délutánja No.5 – A Magyar Képzőművészeti Egyetem
2014. október 19. vasárnap
MKE FŐÉPÜLET (1063, Budapest Andrássy út 69-71.)
14:00 Megnyitó: Főépület Aula

Köszöntőt mond: Felsmann Tamás MKE Rektorhelyettes és Bérczi Linda a Nyitott Műtermek Délután szervezője
14:30 “Műhelytitkok” – A Magyar Képzőművészeti Egyetem műtermei és gyűjteményei

A Magyar Képzőművészeti Egyetem egyike a főváros legrégibb művészeti felsőoktatási intézményeinek. Andrássy úti főépülete egykor két különálló épület volt, melynek egyike a Régi Műcsarnok befogadására szolgált. Falait Lotz Károly falképei díszítik. Mivel az intézmény iskola, ezért külső látogatóknak csak ritkán adódik lehetősége arra, hogy betekintsen az immár másfél évszázados műtermek munkájába. Sétánk gazdag áttekintést ad az intézet műemléki értékű épületéről, díszítéséről, műhelyeiről és muzeális értékű képzőművészeti gyűjteményéről. Sétánk során szó esik a Régi Műcsarnok egykori életéről, a Lotz-falképekről, a mai Barcsay Terem egykori működéséről és jelenkori programjáról. Ezt követően betekintést nyerünk a grafikai műhelyek működésébe, valamint a könyvtár és az Anatómiai Tanszék különleges művészeti gyűjteményébe.
Túravezető: Révész Emese művészettörténész
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
14:30 Séta a Grafika Tanszéken (Maximális létszám: 15 fő)

Azok a szerencsés látogatók, akik a Szépművészeti Múzeum minap bezárt Toulouse Lautrec kiállítását látták, javarészt kőnyomatos lapokkal találkoztak. A 19. században a könyvek, a napilapok, az utcai plakátok litográfiai műhelyekben készültek. Hazánkban manapság a kevés működő litográf műhelyek egyike a Magyar Képzőművészeti Egyetemen található. A 100 éves litográf prések és litográf kövek között Dobó Bianka grafikusművész társaságában ismerkedünk a technikával.
Napjaink nagy példányszámú nyomdaipari eljárása a szitanyomás. A távol-keleti eredetű technika korszerű művészeti alkalmazása az egyetem hallgatóinak kötelező tananyaga. A közismerten harsány, dekoratív pop-art művek szitanyomással készültek, de napjaink nagyipari, nagy példányszámú termékeire, mint pl. a kólásüveg is szitanyomással kerül az ábra, vagy a szöveg. Egyetemünk Szitaműhelyében Herczeg László műhelyvezető kalauzol.
Túravezető: Lengyel András egyetemi docens
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
16:00 “Műhelytitkok” – A Magyar Képzőművészeti Egyetem műtermei és gyűjteményei

Túravezető: Révész Emese művészettörténész
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
16:00 Séta a Grafika Tanszéken (Maximális létszám: 15 fő)

Túravezető: Lengyel András egyetemi docens
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
14:30-19:00 között folyamatosan:

Anatómia tanszék – A Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék fogalma összeforrt Barcsay Jenő személyével. Híres tankönyve és a csontváz mellett állva magyarázó művésztanárról készült fotók ma kultusztárgyak. A hallgatók ma is az alapok elsajátításával kezdik a tanulmányaikat, de vajon a hagyományos segédeszközökön túl – mint a csontváz, a mértani testek vagy egy élő modell – vannak-e új kellékek, módszerek a jelenkori művészképzésben?

Aula kiállítás: A Képzőművészeti Főiskola és az I. világháború
A kiállítás a Képzőművészeti Főiskola és az első világháború kettős kapcsolatát kívánja bemutatni. Egyrészt az intézmény tanárainak, mint például Stróbl Alajosnak és Varga Nándor Lajosnak első világháborús élményeibe nyújt betekintést, de volt diákok és más művészek, mint például Kron Jenő, Komjáti-Wanyerka Gyula, Mednyánszky László és Benczúr Gyula harctéri jeleneteket ábrázoló munkái is láthatóak a kiállítótérben. A kiállítás másik sarokkövét az iskola épületeiben működő hadikórház bemutatása képezi. A háborús idők nehézségeit maga a Főiskola is a bőrén tapasztalhatta, amelyről gazdag fényképgyűjteményünk is tanúskodik. Weinwurm Antal és Fabinyi Lili korabeli fotói a háttér ország sajátos hétköznapjaiba engednek bepillantást.
EPRESKERT (1063, Budapest Kmety György u. 27.)

Tematikus séták és gyerekprogram (15:00-tól sötétedésig)
15.00 Epreskerti történelmi mozaik

Az Epreskert építményei és szobrai végigvezetnek a régészet és a művészet történetén a római szarkofágoktól kezdve, Mátyás királyhoz, vagy a Habsburg dinasztiához köthető emlékeken át kortárs mesterek emblematikus alkotásaiig. Múlt és jelen összekapcsolódik a kert sűrű zöldjének szövetében. Sétánk során ezt az utat járjuk végig, és emlékről emlékre haladva röviden elidőzünk az elmúlt évtizedek történeteinél.
Túravezető: Katona Klára az Epreskert gondnoka és Radványi Orsolya művészettörténész
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
17:00 Aranykedélyű bohémek tanyája? Az Epreskert most és anno

Az időutazó séta visszavezet minket a klasszikus magyar művészóriások alkotókörnyezetébe. Ez az eperfaligetes táj adott otthont, menedéket és folyamatos inspirációt többek között Stróbl Alajos, Huszár Adolf, Benczúr Gyula, Lotz Károly és sok más művész munkásságához. Az elődök alkotásainak másolása fontos gyakorlat a művészeti oktatásban, amihez a 19. századi mesterek egy egész kis múzeumra való anyagot gyűjtöttek egybe a kertben. De csak a közelmúlt mestereinek és művészhallgatóinak alkotásaival együtt válik egésszé a mai Epreskert képe.
Túravezető: Katona Klára az Epreskert gondnoka és Radványi Orsolya művészettörténész
Regisztráció itt! A túra érvényes jeggyel ingyenesen látogatható!
14:00-19:00 között folyamatosan:

Festő Tanszék bemutatkozása a Feszty-házban (Kiss Péter adjunktus) – A festő műtermek erre a napra átköltöznek a Feszty ház termeibe egy pop-up kiállítás erejéig. Ismerje meg a művészeket!

Parthenón-fríz Teremben Márkus Péter szobrászművész Elemek c. kiállítása látható.

Józsefvárosi kálvária – Tetejéről belátható szinte az egész Epreskert, de az épület belseje is tartogat néznivalókat: tavasztól télig kiállítótérként várja a látogatókat.

Gyerekprogram: Epreskert mókustávlatból Vajon hogy érzi magát egy mókus az Epreskertben? Felmerészkedik a szobrokra? Bekuckol a történelmi építmények mohás zugaiba? Barátkozik a művészhallgatókkal? A Józsefvárosi kálvária tetejéről kifigyeljük, és kicsiben magunknak is megépítjük a mókus kertjét, ahogy ő látja.
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól. A foglalkozást tartja Böhler Nóra múzeumpedagógus és Hangay Enikő képzőművész

Az Epreskert 19 órakor bezár.