Neon és kilencvenes évek a divathét szezonban

Blog » Neon és kilencvenes évek a divathét szezonban

Kilencvenes évek. Már lassan húsz éve véget ért, de egyszerre érződik jelenkornak és történelemnek. Fukuyama elméletének ellenére a történelmi fejlődés nem ért véget ekkor, de az évtized korszellemét mindenesetre meghatározta. A kilencvenes évekhez való nosztalgikus visszatérésen túlmutató újragondolás és inspiráció szerzés igen gyakori. Az évtized sokak számára aranykort, a fiatalság, gondtalanság és az ugrásszerű technikai fejlődések kezdetének ártatlan, idealista éveit jelentik ma is.

Szemügyre véve az elmúlt pár szezon kifutóit, egyértelmű, hogy a nyolcvanas és kilencvenes évek divatja visszatért. A haute couture világától egészen a fast fashion óriások polcaiig, gyakran tűnnek fel a kilencvenes évek összetéveszthetetlen ruhadarabjai. A nyolcvanas évek extravagáns, túlzó stílusfelfogása után a következő évtized divatja mintegy ellenreakcióként visszatért az egyszerűséghez. Seattle és a Nirvana nevétől elválaszthatatlan grunge mozgalom öltözete nem csak a mindennapok viseletét határozta meg, hanem Mark Jackobs és Calvin Klein nevével fémjelezve a high fashion alakulását is befolyásolta. A kilencvenes évek második felétől pedig a rave kultúra sportos sziluettjei és susogós neonjai domináltak. A kor meghatározó volt a divatipar alakulásában. A címlapokat és kifutókat a Power Five uralta, akik megteremtették a mai értelemben vett supermodel fogalmát. Linda Evangelista vagy Cindy Crawford nem csak márkák, hanem az évtized arcai is lettek. Az alul öltözöttség stílusos lett, szaporodó street wear márkák, tépett farmerok, mintát-mintára halmozó outfit-ek, testhezálló darabok, bucket hat, és heroine chic is mind ide kötődnek.

Milánótól New Yorkig, a divatházak egyöntetűen ünnepelték a kilencvenes évek formáit és színeit, kiemelt szerepet tulajdonítva a neon árnyalatainak. A 2018-as trendek nyugodt, minimalista színeit és formáit nézve, a fordulat várható volt. 2019 első divathetei dekoratív, kísérletező anyagokat, zsúfolt mintákat, pimasz neonokat és kortalan csillogást hoztak a ready-to-wear világába.

Saint Laurent

A párizsi divathét Saint Laurent divatbemutatón a neon kapta a főszerepet. Anthony Vacarello alkotásai szertelenek és extravagánsak, minden részletében. A mozgalmas textúrák és vibráló színek hatását a kifutó UV fénye hatványozta.

Versace

Donatella új kollekciójának ereje alkotója személyiségéből ered. A színek, minták, anyagok összevisszasága egységes képet eredményez, rafinált, pazar részletek gazdagítják a szetteket. Olyan kilencvenes évekbeli motívumok tűnnek fel, mint a spagetti pántos ruha és tapadós póló kombó vagy az ugly sneakers, és persze a nélkülözhetetlen neonok.

Marine Serre

Marine Serre kísérletező, provokatív munkássága a kortárs divat egyik legizgalmasabb jelensége. Az új ready-to-wear kollekciója az apokaliptikus jövőbe vezet minket, miközben a nyolcvanas-kilencvenes éveket is megidézi.

Jacquemus

Letisztult formák és anyagok, kifinomult játékosság jellemzi a kollekciót. Az kilencvenes évek oversized darabjai ötvöződnek a modern eleganciával, melyeknek nagyon jól áll a neon színek kihívó ereje.

Christian Dior

A bucket hat a Dior kifutóján játszik új szerepeket. Maria Grazia Chiuri a grunge motívumait gondolja újra a házra jellemző feminin dimenziókban. A kollekció lezser, nőies és nem utolsó sorban előhívja a Nirvana és Courtney Love lázadását is.

Emporio Armani

A fekete és piros éles kontrasztja visszatérő eleme a kollekciónak. Erős színek, gazdag anyagok és kifinomul sikk uralja a kifutót. School girl chic és a kihagyhatatlan chooker csempésznek nosztalgiát a részletekbe.

Kiko Kostadinov

Kiko Kostadinov alkotásai a grunge szellemiség jegyében készültek. A hanyag, koptatott, tépett felületek és genderless, túlméretezett fazonok le se tagadhatják inspirációjukat. Amennyiben high fashion márkaként a rebellitás nem lenne egyértelmű, a fotósorozat biztosan meggyőz bennünket a kollekció társadalomkritikus hangvételéről.

Mayer Zsófia