Művészet karantén idején – Shakespeare-től Frida Kahlo-ig

Blog » Művészet karantén idején – Shakespeare-től Frida Kahlo-ig

Egy költő 1603 körül választás elé kényszerült: retteghetett otthon a halált várva vagy választhatta az írást. Szerencsére Mr. William Shakespeare az utóbbi mellett döntött és megírta Lear Király című művét – miközben Angliában tombolt a pestis. Sir Isaac Newton – szintén karanténban – dolgozta ki gravitációs elméletét. Sokféle karantén és elszigeteltség létezhet: mentális, szociális, individuális, kollektív és fizikai – amit jelenleg is megélünk. Ilyenkor különösen jó olyan inspiráló történetekről olvasni, mint amilyenek a következők.

Victor Hugo megírta A nyomorultak című regényét

Victor Hugo

A francia író, Victor Hugo nem volt III. Napóleon rajongója – 1851-ben kitoloncolták Franciaországból, Belgiumból és Jersey-szigetéről. Ezeket a sorokat írta ezután: „A száműzetés nemcsak Franciaországtól választott el, elválasztott a Földtől is”. Ahelyett, hogy összeomlott volna, elköltözött Guernsey szigetére és egy olyan regényt írt, amely újra és újra felbukkan különböző feldolgozásokban. 

Simon de Beauvoir megírta első színjátékát

Simone de Beauvoir

1945-ben, a náci megszállás alatt Simon de Beauvoir megírta első és egyben egyetlen színjátékát, a Les Bouches Inutiles-t. A mű a burgundiak elleni ostrom alatt zajlik, középpontjában egy 14. századi család története áll. 

Sir Isaac Newton megalkotta gravitációs elméletét

Sir Isaac Newton és a Woolsthorpe-i családi ház

1665-ben a fiatal Isaac Newton a pestis járvány elől vidékre menekült, a család Woolsthorpe-nál lévő házába. Ez idő alatt volt ideje megfigyelni a fáról leeső almákat (ahogy a legenda tartja) és finomítani gravitációs elméletét, átírva a világegyetem törvényeit. Miután visszatért Cambridge-be, egyetemi professzorrá lépett elő. 

Sigmund Freud megírta utolsó művét

Sigmund Freud modellt áll egy szoborhoz

Sigmund Freud 82 évesen, a rákkal és a nácikkal szemben sem hagyott fel az írással. A pszichoanalízis egyik alapítójaként Freud megnyitotta az utat egy olyan terápia felé, amely sok embernek segít megbirkózni az érzelmeivel jelenleg (pl. Szabad társulás). 1938-ban Ausztriából Londonba menekült, ahol élete utolsó évében befejezte An Outline of Psychoanalysis című művét. A könyv két évvel később, poszthumálisan jelent meg.

Frida Kahlo elkezdett festeni 

Frida Kahlo ágyában fest

273 nap. Nagyjából ennyi ideig töltött Frida Kahlo ágyban fekve, amikor hat éves korában járványos gyermekbénulással diagnosztizálták – és ez volt a kezdete a fizikai fájdalommal való egyedi kapcsolatának. Miután felépült a betegségből, egy buszbaleset következtében élete hátralévő részére ágyba kényszerült. 

A gyógyulása alatt kezdett festeni, és a következő évben elkészítette első önarcképét:

Frida Kahlo – Önarckép, 1926

A fájdalmai nagyon is valóságosak voltak, ez mégis csak egy szelete életének. Saját szavai alapján: „Minek nekem láb, ha a szárnyaimmal repülni tudok?”

Pablo Picasso megalkotta pár jelentős művét    

Pablo Picasso műtermében

Sokakkal ellentétben, akik elmenekültek Párizsból a náci megszállás alatt, Pablo Picasso maradt és állhatatosan festett tovább. Mikor a gestapó átkutatta stúdióját, a heves temperamentumáról is híres művész nem tett lakatott a szájára. Miután a tiszt talált egy fényképet Guernica1 című festményéről és megkérdezte tőle „Ezt te csináltad?”, Picasso így felelt: „Nem. Te csináltad.”

Pablo Picasso – Guernica, 1937

Bár a megszállás alatt nem állíthatott ki, Picasso bronzból készített munkákat, verseket írt és festett – ezeket később a háború sújtotta városok múzeumainak adományozta. Ilyen a Csendélet gitárral Varsóban. 

Pablo Picasso – Csendélet gitárral, 1942

A Beatles elkészítette egyetlen kollektív festményét

Images of a woman vagy másnéven The Tokyo Painting az egyetlen olyan festmény, amit a Beatles közösen festett egy karantén alatt – a japán hatóságok elzárták az együttest, miután halálos fenyegetést kaptak.

A képet 1989-ben vásárolta meg egy japán gyűjtő, majd 20 évig az ágya alatt tárolta, védve a páratartalomtól. Végül 2012-ben került aukcióra és 155.250 dollárért kelt el. 

Dante megírta az Isteni színjáték-ot 

William Blake – Neighth Circle Of Hell, From Inferno, 1824-27

Dantie Alighiera-t az 1300-as években politikai okokból kitiltották szeretett Firenzéjéből, élete hátralévő részét Olaszországban vándorolva töltötte. Az Isteni színjáték a 20 éves száműzetés reflexiójából született. Domnica Radulescu tudós úgy véli, a mű éppen azért lett ennyire kiemelkedő, mert érezhető Dante elszigeteltsége a mindennapi valóságtól. 

„Árokművészet” az első világháborúban

A háború elviselhetetlen szörnyűségei ellenére is képesek voltak katonák gyönyörű dolgokat alkotni és kidíszíteni a lövészárkokat egyedi bútorokkal, virágoskertekkel. 
Még több kép ide kattintva elérhető!

Pablo Picasso Guernica című festménye a háború vizuális metaforájává vált mára, megjelenítve a pusztítást, amit a németek okoztak Guernica városában

Az írás a Messy Nessy cikke alapján készült 

Szólj hozzá!