Most zajlik: Művészeti élet az online térben

Blog » Most zajlik: Művészeti élet az online térben

Habár napjaink átmenetileg a négy fal közé korlátozódtak, a kulturális élet nem állt meg. A művészeti világ az online térbe költözött és a nehézségek ellenére, továbbra is pörög.

Acb Galéria : A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot

Az acb Galéria megnyitotta első online kiállítását. A “A kezek, amelyek a karantén idején is mozgatják a világot” című tárlat nem az ismerős kiállítótérben, hanem egy használaton kívüli magánlakás falai (kiemelt képen) között tekinthető meg. A tér a radikálisan megváltozott mindennapjainkra reflektál, a cím pedig azt jelzi, hogy a módosult valóság ellenére a kortárs képzőművészet, a művészek szabadsága továbbra is kikezdhetetlen marad. A lakásgaléria háromdimenziós modellje teljesen bejárható az e célra létrehozott weboldalon. 

Ludwig Múzeum: Lassú élet. Radikális hétköznapok.

„A lassú szemléletmód (Slow Life) a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, az etikus fogyasztástól az önkéntesen vállalt egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.”

A Slow Life csoportos kiállítás beharangozóján elhangzott szöveg azóta sajnos égető valósággá vált. Ahogy már a közösségi összefogásokat listázó cikkünkben is megemlítettük a Ludwig kiállítását, úgy innen sem maradhatott ki a Slow Life, amely ugyancsak a netes térben tekinthető meg, a múzeum újranyitásáig. 

Magyar Nemzeti Galéria: Képről Képre

A Magyar Nemzeti Galéria naponta jelentkezik Facebook posztok formájában a gyűjtemény egy-egy alkotásával, gyakran rövid szöveggel ismertetve a műalkotás hátterét. Ugyan ezt már a karantén előtt is megtehettük, de jó tudni, hogy közel 5000 műtárgy tekinthető meg online, a galéria oldalán. 

Mednyánszky László, a csavargó báró rendkívüli életművet hagyott maga után. A titokzatos, karizmatikus személyiségű…

Közzétette: Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery – 2020. április 17., péntek

Inda Galéria: Kapcsolat Online, Fb bejelentkezés

Az Inda Galéria Facebook oldala is aktív. A Kapcsolat Online posztsorozat  a galéria és a velük dolgozó művészek elmúlt bő egy évének legfontosabb szakmai eseményeit idézi fel. 

//English below//KAPCSOLAT ONLINE #7Harmadik hete tart kiállítási kényszerszünetünk, de a munka távolról sem állt le…

Közzétette: Inda Galéria – 2020. április 8., szerda

Viltin Galéria: Jótékonysági Árverés

A Viltin Galéria Facebook oldalán hetente bocsát eladásra műalkotásokat. Az árbevétel 25%-át minden alkalommal más-más szervezetnek ajánlják fel jótékony célból, mint például a Országos Mentőszolgálat Alapítvány, vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. 

Újabb hét, újabb felajánlás:Vannak nehéz idők, amikor amellett, hogy az ember átvészelni, túlélni akar, ugyanolyan…

Közzétette: VILTIN Galéria – 2020. április 16., csütörtök

Faur Zsófi Galéria: #ARTSTORY

A Faur Zsófi galéria szintén izgalmas sorozatot indított Facebookon. A #ARTSTORY bemutatja a galéria művészeinek alkotásait, amelyről a művészek személyesen mesélnek majd. Ezeket a bensőséges történeteket és személyes elemzéseket gyakran csak megnyitók alkalmával hallhatjuk, ám most sorozatos posztok formájában egy szélesebb közönséghez is eljuthatnak. Az #ARTSTORY sorozat Horváth Lóczi Judit munkáival indul.

#ARTSTORYA mai nappal belekezdünk egy új sorozatba #artstory! Minden művészünktől megmutatunk néhány műalkotást,…

Közzétette: Faur Zsófi Galéria – 2020. április 8., szerda

Műcsarnok: DERKÓ 2020 – Virtuális tárlat

Online bebarangolhatóvá váltak a Műcsarnok Derkó 2020 kiállítást befogadó termei is. A virtuális tárlat mellé kísérő videó is készült, ahol Bernáth Dániel, Sipos Boglárka, Melkovics Tamás és Gosztola Kitti beszélnek  kiállított műveikről, pályájukról, jövőbeli terveikről és generációjuk helyzetéről. 

Most a DERKÓ-sok beszélnek 2-

A Műcsarnok a most kiállító Derkovits-ösztöndíjasok közül négy alkotót hívott meg, hogy a tárlaton szereplő figyelemre méltó műveik mellett pályájukról, céljaikról és a generációjuk helyzetéről is beszélhessenek.A pályázók folyamatosan nagy száma jelzi, hogy az 1955 óta évente meghirdetett Derkovits-ösztöndíj tekintélye megingathatatlan a fiatal képzőművészek körében. A DERKÓ kiállításit a közönség és a szakma is előszeretettel látogatja. A DERKÓ a legfeljebb három évre kapható anyagi támogatáson túl belépést is jelent a fiatal alkotók számára a megbecsült művészek körébe.A 2020-as DERKÓ kiállítói közül Bernáth Dániel, Sipos Boglárka, Melkovics Tamás, Gosztola Kitti és Fazakas Réka, a tárlat kurátora hozta létre eseményünket otthonukból, műtermükből beszélve a Műcsarnok érdeklődő online közönségéhez.http://mucsarnok.hu/derko2020http://mucsarnok.hu/panoramafoto/derko2020/https://www.facebook.com/events/1529242603908247/?active_tab=discussion

Közzétette: Műcsarnok – Kunsthalle Budapest – 2020. április 16., csütörtök

Capa Központ: Urbán Tamás – Felesleges Pillangó – virtuális tárlat

Urbán Tamás a szegedi Csillag börtönben találkozott először Deák Ferenccel, másnéven Felesleges Pillangóval. Ezt követően hat éven át fotózta Pillangót, egészen a bűnöző 1994-es haláláig. A kiállítás Urbán Tamás által összegyűjtött képekből, tárgyakból, feljegyzésekből válogatva tárja fel a tetőtől talpig kivarrt Pillangó extravagáns életét. Ugyan a fotókiállítás zárva tart, de online elérhető a teljes anyaga.

Urbán Tamás Felesleges Pillangó című sorozatából, forrás: capacenter.hu

Trafó Galéria: Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: RYXPER1126AE – virtuális tárlat

Szintén egy izgalmas online kiállítás a Trafó Galériában látható lengyel-litván duo munkája. 

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezeti be. A valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé, a természet és annak generált leképzése közé, az elbeszélés és az elmélet közé, egyéni és kollektív tapasztalatok közé. A kiállítás kiindulópontja egy korábbi kollektív tapasztalat emlékét őrző illat volt; a művészek egy performanszának molekuláris replikája, illékony lenyomata. Ez az illat további elemekkel – organikus installáció, egy mesterséges intelligencia által generált videó, hang-installáció, objektek – kiegészülve egy különös, egyszerre organikus és fémesen rideg spekulatív környezetté változtatta a galéria magányosan maradt terét.

trafo.hu

A tárlat hétfő kivételével minden nap 16:00 és 22:00 között látogatható az alábbi linken.

Szépművészeti Múzeum: Tematikus Túrák

A Szépművészeti Múzeum rendszeresen tesz közzé tematikus túrákat. A rövid írások műtárgyakat bemutatva dolgoznak fel egy-egy témát, legyen ez Mária Magdolna személye, az első magyar ásatás Itáliában vagy a betegek védelmezői az Ókori Egyiptomban. Nem csak a tematikus túrákért, de a naponta frissülő művészettörténeti érdekességekért is érdemes fél szemünket a Szépművészeti Facebook oldalán tartani.

Tilman Riemenschneider korának legnagyobb szobrászműhelyét vezette, ahol negyvennél is több segéd közreműködésével,…

Közzétette: Szépművészeti Múzeum – 2020. április 17., péntek

Budapesti Távmozi

Április 21-től indul a Budapesti Távmozi, és mi már alig várjuk! A kezdeményezésnek köszönhetően a  Művész, Puskin, Toldi, Tabán és Kino Cafe filmszínházak filmjei költöznek a netre. A film.artmozi.hu oldalon tekinthetjük meg a filmeket, ahová a szokásos módon fogunk tudni jegyet váltani. Az első film a francia, Láthatatlanok lesz. 

Szólj hozzá!