Miami Art Basel 2016 – A gyönyörködtető meglepetések vására

Blog » Miami Art Basel 2016 – A gyönyörködtető meglepetések vására

A minden évben három alkalommal, három városban – a névadó Basel mellett Hong Kongban és Miami Beachen – megrendezésre kerülő Art Basel a művészeti világ egyik legjelentősebb és legtöbb érdeklődőt vonzó eseménysorozata.  Az 1970-ben alapított vásár célja, hogy platformot hozzon létre a kapcsolatteremtés számára a legkülönbözőbb országok legfelkapottabb művészei és kurátorai közt. Az idei utolsó állomásként az Art Basel Miamiban az amerikai közönséget gyönyörködtette öt napon keresztül, 29 ország 269 galériájának értékes és sokszínű felhozatalával.

Art Basel bejárat I fotó: Courtesy Art Basel
Art Basel bejárat I fotó: Courtesy Art Basel

A 15. alkalommal megrendezett Miami Art Basel eseményei november 30-tól december 4-ig várták az érdeklődőket Miami Beach különböző helyszínein. A vásáron kiállító galériák fókuszában a 20. és 21. századi művészet áll, aminek megjelenítését erős kurátori perspektíva befolyásolja. Az amerikai rendezvény azért kivételes helyszíne a sorozatnak, mert segítségével a helyi közönség amellett, hogy megismerkedhet Európa, Ázsia és Afrika vezető galériáinak feltörekvő tehetségeivel, átfogóbb képet kaphat az észak- és latin-amerikai modern és kortárs művészetről is.

Art Basel I fotó: Courtesy Art Basel
Art Basel I fotó: Courtesy Art Basel

A kiállítótérben szereplő festmények, szobrok, installációk, fotográfiák és filmek a köztéri parkokban is folytatódnak. A külső helyszíneken kültéri szobrok, helyspecifikus installációk és performanszok segítségével vonják be az utca emberét a művészeti esemény szövetébe. Fontos észrevennünk azt, hogy egy ilyen színvonalú művészeti vásár nem csak a műkereskedelem szempontjából bír nagy jelentőséggel, hanem egy olyan kulturális megmozdulást is jelent, ahol a helyi múzeumok és galériák is nagyobb figyelmet kapnak.

Ugo Rondinone és Claudia Comte I fotó: Courtesy Art Basel
Ugo Rondinone és Claudia Comte I fotó: Courtesy Art Basel

Az idei év művészeti témakijelölése, az esemény jelszava – David Bowie emlékére – „Ground Control” volt. Nicholas Baume, a rendezvény kurátora ebből inspirálódva személyesen segített a kiállító művészeknek, hogy egyedi koncepcióval bíró, formabontó kiállítótereket hozhassanak létre. Ez a gesztus a nézői magatartás megváltozását eredményezte, vagyis a megszokott viselkedésmódot félretéve a néző újfajta kapcsolatot teremthetett a kiállított műalkotásokkal. Az Alan Cristea Gallery például a megszokott „white cube”-élményt újragondolva rózsaszínre festett falon, egy másik galéria pedig feketére mázolt, krétával összefirkált felületen mutatta be alkotásait. Ezzel a stratégiával a nézők meghökkentése mellett érdeklődésük felkeltése, kiállítóterekbe való sikeres bevonása volt a cél, így még ha a munkákkal nem is emelkedtek volna ki a vásár felhozatalából a galériák, azok prezentálásának módjával biztosan.

Alan Cristea Gallery standja I fotó: Courtesy Art Basel
Alan Cristea Gallery standja I fotó: Courtesy Art Basel

A képzőművészeti rendezvények mellett a divatvilág és a zeneipar is minden évben teret kap az Art Basel Miami keretei között. Több érdekes kollaborációnak lehetett szemtanúja az idei közönség is, mint például a FaenaArt, a Soundcloud és a Gucci közös eseménye, amelyen művészet, technológia, zene és divat olvadt eggyé. Az alternatív divatbemutatót különleges hang- és fényjáték kísérte, ami remekül kiegészítette a Gucci ruhadarabok hangulatát. A vásár egyik estjének nem más, mint Madonna volt a főszereplője, aki adománygyűjtő gálát tartott Raising Malawi nevű non-profit szervezetének támogatására. Az egyesület célja a hátrányos körülmények között élő afrikai gyermekek életének javítása az egészségügy, a közbiztonság és az oktatás támogatása révén.

Ugo Rondinone: Miami-Mountain I fotó: Bass Museum of Art
Ugo Rondinone: Miami-Mountain I fotó: Bass Museum of Art

A napközben lezajló művészeti események után különböző divatházak, hírességek és intézmények tartanak hangulatos esteket a VIP közönség szórakoztatására. Ez idén sem volt másképp, az Art Basel Miami szerdai napján a Bass Museum rendezett ünnepi fogadást Ugo Rondinone svájci művész tiszteletére. A szobrász legújabb, Miami Mountain címet viselő alkotása a Bass Museum előtti téren kapott helyet. Az öt különböző színben játszó, 12 méter magas műalkotás nevadai mészkő felhasználásával készült, függőleges, totemszerű kompozíciója a művész geológiai érdeklődésének legfrissebb kivetülése. A Miami Mountain Rondinone ikonikussá vált hegy-sorozatának egyik darabja. Élénk, figyelemfelkeltő színeivel a város egy jól felismerhető pontját alkotja. Az esti ünneplés tárgya az volt, hogy a művet a Bass Museum bevette állandó gyűjteményébe. Ez a gesztus egy közelmúltban megkezdett, 10 évet felölelő művészeti stratégia része, amelynek során a múzeum kortárs alkotásokat emel be saját gyűjteményébe. Az alkotás installálása után rövid időn belül a vásár legnépszerűbb köztéri szobra lett. Ezt mi sem mutatja érzékletesebben, mint hogy a látogatók a Miami Mountainnel készítették magukról a legtöbb képet a rendezvény ideje alatt, amiket gyakran osztottak meg a különböző közösségi felületeken is.

Alex Katz, Karolina Kurkova I fotó: Zach Hilty, New York Observer
Alex Katz, Karolina Kurkova I fotó: Zach Hilty, New York Observer

A másik nagy jelentőséggel bíró VIP rendezvényt Alex Katz és a H&M közös kapszula-kollekciója bemutatása céljából, a kortárs festőművész és a divatház kooperációjának ünneplésére tartották. Az amerikai figuratív művész, akinek képzőművészeti tevékenysége több évtizedre nyúlik vissza, összefogott a híres márkával, hogy a fiatalabb generációt megcélozva, szélesebb közönség számára is lehetővé tegye híres alkotásait. Katz ikonikus festményeinek felhasználásával olyan dekoratív ruházati és lakberendezési kiegészítők születtek, melyek segítségével a hétköznapok embere is könnyen gazdagodhat egy csipet kortárs képzőművészettel.

Még többet olvashattok divat és képzőművészet összefonódásáról, egyik előző cikkünkben, amely a Harpers Bazaar és Katharina Grosse festőművész közös projektjét mutatja be.

Untsch Kata