Mérsékelt visszaesés a nemzetközi árveréseken

Blog » Mérsékelt visszaesés a nemzetközi árveréseken
Pablo Picasso
Pablo Picasso, La Gommeuse, 1901. Kép forrása: www.mic.com

Szerző: Tamás Sándor Soma

Izgalmas időszak volt az elmúlt néhány hét a műkereskedelem világában. A nemzetközi piacon a Sotheby’s indított erősen, mindössze 26 óra leforgása alatt 726 millió dolláros forgalmat produkálva.

2015 november 4-én tartották a nemrég elhunyt korábbi Sotheby’s elnök A. Alfred Taubman gyűjteményének első árverését. Az este folyamán az ingatlanmágnás legkiemelkedőbb alkotásai kerültek kalapács alá. A 77 tétel közel 90%-a talált vevőre, az árverés összforgalma meghaladta a 377 millió dollárt. A legdrágább tétel Amedeo Modigliani, Paulette Jourdain című alkotása volt 42 millió dollárral. Szintén ezen az árverésen érte el Frank Stella, Delaware Crossing című alkotása a 13,6 millió dollárt, ezzel a művész legdrágább aukción értékesített munkája lett. November 5-én Taubman gyűjteményének másik jelentős, modern, illetve kortárs alkotásokat tartalmazó része került kikiáltásra. Többek közt Gauguin, Matisse, Klimt, Picasso, Jim Dine, Tom Wesselmann alkotásaira lehetett licitálni. A 123 tétel több mint 90%-a elkelt, az összforgalom megközelítette a 43 millió dollárt. Taubman 500 darabos gyűjteményének várható eladási összértéke eléri a félmilliárd dollárt. Abban az esetben, ha minden a Sotheby’s számításainak megfelelően történik, akkor ez lesz a világ legdrágábban értékesített kollekciója, megelőzve ezzel a Christie’s által 2009-ben elárverezett Yves Saint Laurent gyűjteményt.

Amedeo Modigliani, Nu Couché című alkotása a Christies árverési termében. Kép forrása: www.mirror.co.uk

November 5-én tartotta szintén a Sotheby’s aukciósház Impresszionista és modern árverését. Az itt eladásra kínált alkotások már nem a Taubman gyűjteményhez tartoztak. Az este összforgalma meghaladta a 306 millió dollárt. Pablo Picasso, La Gommeuse című alkotása érte el a legmagasabb árat, jutalékkal együtt 67,5 millió dollárt fizettek érte. Az árverés igazi sztárdarabja volt az a Vincent van Gogh tájkép, ami Nemes Marcell gyűjteményét gazdagította, mielőtt még 1918- ban Párizsban elárverezték. A kiemelkedő alkotásért 54 millió dollárt fizetett új tulajdonosa.A Novemberi főszezon következő nagy állomása a Christie’s november 9-én tartott The Artist’s Muse fantázianévre hallgató árverése volt. Az este forgalma 491,4 millió dollárral az előzetesen megállapított becsérték középső szegmensének felel meg. Amedeo Modigliani, Nu Couché című alkotását a 100 millió dolláros becsértéknél jóval magasabb áron, jutalékkal együtt 170,4 millió dollárért vásárolta meg Liu Yiqian kínai gyűjtő. A tavalyi azonos időszakban produkált eredményeknél valamivel gyengébben sikerült a két vezető aukciósház háború utáni, illetve kortárs árverése. A Christie’s november 10-ei esti eredménye közelített a 332 millió dollárhoz, míg a következő nap Sotheby’s árverésének forgalma 295 millió dollár volt.

Van Gogh
Vincent van Gogh, Paysage sous un ciel mouvementé című alkotása. Kép forrása: www.observer.com

Összességében elmondhatjuk, hogy a piac stabil, ugyanakkor mérsékelt visszaesés figyelhető meg a tavalyi évhez képest. Hiába a rekordleütések, a hatalmas árak, a műkereskedelem szereplői valószínűleg nem akarják újra átélni a 2008 utáni válság okozta hatalmas piaci gyengülést. Jelenleg az óvatosság jellemző, amivel egy újabb piaci lufi kialakulását próbálják késleltetni.