A Mercedes-Benz Fashion Week Budapest Artlocator szemüvegen keresztül

Blog » A Mercedes-Benz Fashion Week Budapest Artlocator szemüvegen keresztül

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, április elsején megrendezett Mercedes-Benz Fashion Week Budapest alkalmával a megszokott módon 13 fiatal magyar divattervező legújabb őszi-téli kollekciójával és 6 kiegészítő tervező munkáival találkozhattunk, ezúttal a Ludwig Múzeum falai közt. A múzeum történetében most először mutatkozhatott be a kortárs divat bemutatók formájában. Az egynapos eseményt a rendhagyó helyszínválasztás mellett a Designer Exchange Program kezdete is különlegessé tette. A Mercedes-Benz névadói és szponzori minősége mellett Magyarországon is elindította programját, amely 2009 óta kínál feltörekvő designereknek lehetőséget arra, hogy egy egyedülálló nemzetközi divathálózat részei legyenek. A DEP első magyar design márkanagykövete Áron Eszter, az ÁERON márka alapítója lett.

ÁERON

A márka őszi-téli kollekciója a Hargita tájegység festői szépségéből inspirálódott: legfontosabb motívuma a digitális világtól való elszakadás, a lelassulás és a természetbe való elvonulás. Kényelmes, sportos alapdarabok találkoznak luxus hangulatú anyagokkal, melyek a kempingezők, hegymászók és cserkészek öltözékeit juttatják eszünkbe. A természetes anyagok exkluzív használata a barna és khaki árnyalataiban nyilvánul meg, melyek gyakran kötött formában is megjelennek, ezzel hozva meleget az év végi fagyos téli napokra.

Je Suis Belle

Mint ahogy azt az előző kollekcióik is tökéletesen példázzák, a saját szemléletük közvetítésén és az egyéni karakterük megtartásán nyugvó Je Suis Belle márka nőkhöz fűződő viszonya egyszerre intim és interaktív: különböző karakterek élettörténetéből, egyéniségéből és különleges vonásaiból építik fel kollekcióik inspirációs vázát. Ebből következik, hogy a kollekciók összetett utalásrendszer mentén alakulnak: minden ruha egy-egy képzeletbeli női jellemvonást, gondolatot, gesztust vagy hangulatot testesít meg. Ez a hozzáállás a bemutatón is megjelent: mosolygós modellek vonultak a saját személyiségüket megtestesítő összeállításokban.

TOMCSANYI

Tomcsányi Dóri előző tervezéseihez hasonlóan a 2017-es őszi-téli darabok is a retró életérzést ötvözik a legmodernebb divattal és minimalizmussal. Az aktuális válogatás a kelet-európai jet-set fáradt luxusát idézi: az 1970-es évek légi utazásainak eleganciáját és a Malév-nosztalgiát. A laza ingruhák és a karakteres színvilág mellett stílushű szabások és repülőgép printek egyaránt jellemzik a kollekciót.

Nora Sarman

A The Golden Age című, 2017-es őszi-téli kollekciót a görög mitológia és annak XVIII. századi reneszánsza ihlette, múzsái a mítoszok női főszereplői. Ennek megfelelően a hosszú selyemruhákon az empire fehér muszlinja köszön vissza, finom arany díszítések idézik a korszak hímzéseit. Az angyali fehér mellett a piros különböző árnyalatai – a vérvöröstől a korallig – is nagy szerepet kapnak a kollekcióban. A The Golden Age legkülönlegesebb anyaga a selyembársony-devoré, amely egy maxiruhán mutatkozott be a közönségnek, de a Sármán Nórától már megszokott kelmék, mint például a francia chantilly csipke, vagy a hernyóselyem-tüll sem maradtak el. A bemutatott ruhákat Vecsei Zsófia éteri fejdíszei egészítették ki.

ZSIGMOND DORA menswear

A férfi célcsoportnak létrehozott márka esszenciája a hagyomány és a modernitás egymással ellentétes energiáiból táplálkozik, ez a játékos feszültség adja a kollekciók dinamikáját. A finom, de nyers anyagok és a hagyományos kézműves technikák teszik otthonossá és meleggé a kollekciók darabjait, míg a formai megoldások illesztik azokat a kortárs kultúrába. A legújabb kollekció ihlető forrásául a magyar filmművészet egyik alapköve, Jancsó Miklós Szegénylegyének című filmdrámája szolgált. A film története és cselekménye mellett a rendező látásmódja volt hatással a tervező gondolatvilágára. A vidéki betyárvilág megidézése az egymásra halmozott ruhadarabokban, a nyers hatású anyagokban, a durvább felületek használatában és a szőrme díszítőelemként való megjelenésében érhető tetten.

 

Untsch Kata