Mátrai Erik – Ellipszisek az aqb Project Space-ben.

Blog » Mátrai Erik – Ellipszisek az aqb Project Space-ben.

Nyitva tartás: 2020. november 21. – december 31.
Bejelentkezés: +36705948024, erikmatrai@gmail.com
Helyszín: AQB Project Space
Résztvevők: Borsos Lőrinc, Mátrai Erik

Kurátor: Fenyvesi Áron
Támogató: Art Quarter Budapest, Nemzeti Kulturális Alap
Enteriőrképek: Biró Dávid
Reprók: Tóth Dávid


Mátrai Erik (1977) az aqb Project Space-ben rendezett önálló kiállításán egy válogatást mutat be 2016-2017 óta festett vászon-, és papírképeiből, amelyeknek a központi motívuma az ellipszis. A mértani alakzat jelentése nemcsak Mátrai képein mutat túl a puszta geometrián: a bolygók és az égitestek elliptikus pályája révén az univerzum fenséges miszticitásával is feltöltődik. Az elliptikus formákat a barokk művészetben használták előszeretettel, alkalmazásuk amellett, hogy mérnöki bravúrnak is számított, egy duális, egyaránt ember-, és istenközpontú világ leképzéseként, szimbólumaként is értelmezhető vált, mivel az alakzat egyik fő jellemzője, hogy két gyújtópontból szerkeszthető meg.

Mátrai Erik kiállításának a másik fontos fókuszpontja a színskála, a tiszta színek optikai hatásának a vizsgálata. A művész többnyire akril festékkel fújt ellipszisei gyakran komplementer képpárokban vizsgálják sötét és világos hátterek előtt a színek kölcsönhatásait. A festmények intenzivitását fokozza az, hogy Mátrai nem kevert,
hanem tiszta színeket használ kompozícióihoz, amiknek a fizikai egymás mellé kerülése, vagy rétegződése hoz létre új árnyalatokat a képek felületein. A kiállítás organikus és konzekvens folytatása Mátrai Erik művészeti programjának, ami a kortárs művészet eszközeivel fogalmazza meg a fizikai jelenségek és a transzencendalitás kapcsolatát. A művész vásznain és papírképein is találkozik ezen kutatási területe az ellipszisek és a színtan számos izgalmas hibrid variációjával. Ráadásként a Borsos Lőrinc művészpáros installatív interakciói is láthatóak lesznek a kiállítótérben, amelyek „alapanyagai” Mátrai Erikkel közös műteremükben talált ellipszis sablonok lesznek.

Mátrai Erik: Ellipszis találkozások
akril, papír
32 x 47.5 cm
2018
Mátrai Erik: Páros jelenség
akril, vászon
100 x 150 cm
2020
Mátrai Erik: Spektrális jelenség
akril, papír
45 x 32 cm
2019
Mátrai Erik: Spektrum spirál
akril, vászon
80 x 120 cm
2020
Ellipszis áthatások
akril, vászon
50×40 cm
2020

Szólj hozzá!