Magyar galériák az Art Cologne-on: az Artsy képes riportja

Blog » Magyar galériák az Art Cologne-on: az Artsy képes riportja
Sonderausstellung: BOOKMARKS, Eingang Süd
Sonderausstellung: BOOKMARKS, Eingang Süd

Az Artsy portál fotókkal gazdagon illusztrált beszámolóban mutatja be a három budapesti galéria – az acb, a Kisterem és a Vintage – közös, Bookmarks (Könyvjelzők) című kiállítását, amelyet az április 16. és 19. között megrendezett Art Cologne-on láthatott a nemzetközi közönség. A Bookmarks egyfajta felhívás a magyar kulturális kormányzat felé, hogy progresszívabb szemléletet képviseljen a progresszív művészettel kapcsolatban – állapítja meg szerkesztőségi cikkében Alexander Forbes.

A Bookmarks „valószínűleg a leginkább múzeum-érett” kiállítás a vásár közel ötven éves történetében. A közös tárlat 21 művészt mutat be a magyar művészet elmúlt ötven évéből, az olyan „történelmi”, mégis még ma is alulértékelt művészektől, mint Bak Imre, a kortárs alkotócsoportokig, mint a Kis Varsó/Little Warsaw vagy a Société Réaliste.

„Úgy éreztem, hogy pontosan ez az, amiről az Art Cologne szól” – mondja Daniel Hug vásárigazgató, aki egy budapesti tartózkodása alkalmával ismerte meg a Bookmarks első kiadását 2013-ban. Az Art Cologne-t, a világ legrégebbi és ma is a legrangosabb művészeti vásárát szntén galériások alapították 1967-ben azzal a céllal, hogy újra életet leheljenek az akkori kortárs nyugat-németországi művészeti piacba.

A Bookmarks az 1960-as, 1970-es évek neoavantgárd és posztkonceptuális törekvései és a jelenkori művészeti pozíciók közötti kapcsolatokat keresi.

„Úgy éreztük, hogy a (magyarországi) kiállítási programból hiányzik ez a fajta retrospektív bemutatás” – mondja Valkó Margit, a Kisterem galéria igazgatója. „A nagy magyarországi intézmények, a múzeumok és a Műcsarnok lassúak. Ezzel az együttműködéssel jobban kontextusba tudtuk helyezni azokat a művészeket, akiket képviselünk, és amely alkotásokat nagyon fontosnak találok a jelenkor művészetében.”

A Bookmarks 2015-ös kiadása a budapesti OFF-Biennále fesztiválon is bemutatásra kerül április 26. és május 17. között.

Az Artsy cikkét itt olvashatjátok.