Lapszemle: Élénk érdeklődés a keleti blokk tárgyi emlékei iránt

Blog » Lapszemle: Élénk érdeklődés a keleti blokk tárgyi emlékei iránt

08ANTIQUES1-master675-v2

Az európai kommunista rendszerek összeomlásakor kezdetét vette a történelmi emlékanyag elpusztítása, diktátorok szobrait törték össze, besúgók családi fényképfelvételei és a keletnémet autógyártás nagyszerűségét hangoztató használati útmutatók kerültek a süllyesztőbe. Ma múzeumokban, publikációkban és aukciókon bukkannak fel a hétköznapi élet relikviái és gyalázatos tettek emlékei egyaránt – írja európai és tengerentúli körképében a The New York Times művészeti rovata.

A távoli Kaliforniában, Culver Cityben működő, a hidegháború korszakának kelet-európai tárgyi emlékeire szakosodott Wende Museum egyik programja keretében a Getty Images-szel együttműködésben azt járja körbe, hogyan éltek együtt magyar képzőművészek, fotóművészek, tervezők és gyártók a kommunista rendszerben elszenvedett korlátozásokkal. A gyűjteményben található kelet-németországi tárgyi emlékekről közel ezer oldalas tanulmány jelent meg a Taschen kiadó gondozásában.

A keleti tömb emléktárgyai kelendőek az aukciókon, az Egyesült Államoktól Európáig. A római Artmark aukciós házban egykor a Ceausescu-család tulajdonába tartozó étkészletek és ruhaneműk kerültek kalapács alá, a New York-i Bonhams egyik árverésén pedig 2000 dolláros áron ütöttek le egy pár fémből készült táblát, amelyek egykor a berlini falon lógtak – írja a New York Times.

http://www.nytimes.com/2016/01/08/arts/design/a-surge-of-interest-in-east-bloc-mementos.html?emc=edit_tnt_20160107&nlid=73623275&tntemail0=y&_r=0