Külföldön nyíló kiállítások 2020-ban, amikről nem szeretnénk lemaradni

Blog » Külföldön nyíló kiállítások 2020-ban, amikről nem szeretnénk lemaradni

A jövő év is számos izgalmas kiállítást ígér: ezekből szemezgettünk világszerte. 

Hundertwasser – Schiele
Leopold Museum, Bécs
2020. február 21 – augusztus 31

A kiállítás Friedensreich Hundertwasser és Egon Schiele életpályáját mutatja be, akiknek soha nem volt esélyük találkozni – Hundertwasser művészetére Schiele mégis hatalmas befolyást gyakorolt. Az osztrák építész amellett, hogy művet nevezett el a festő után, gyakran álmodott is vele és haláláig körülvette magát annak festményeivel, rajzaival. 

Van Gogh, Cézanne, Matisse, Hodler – The Hahnloser Collection
Albertina Museum, Bécs
2020. február 22 – május 24

A Hahnloser magángyűjtemény1 darabjait bemutató tárlat nyílik februárban az Albertina Múzeumban, ami körülbelül 120 műalkotásból áll majd – Henri Matisse, Félix Vallotton, Cézanne, Renoir, Toulouse-Lautrec és Van Gogh festmények is bemutatásra kerülnek.

American Photography
Albertina Museum, Bécs
2020. június 10 – augusztus 23

Szintén az Albertina Múzeumban nyílik jövő júniusban az amerikai fotográfusok munkáiból válogató tárlat, melynek középpontjában az 1945 utáni korszak és annak ikonográfiai megújulása áll.
A kiállításon szereplő fotográfusok névsora: Diane Arbus, Philip-Lorca diCorcia, William Eggleston, Lee Friedlander, Nan Goldin, Ray K. Metzker, Lisette Model, Cindy Sherman, Stephen Shore, Joel Sternfeld, Garry Winogrand.

Picasso and Paper
Royal Academy of Arts, London
2020. január 25 – április 13

A kiállítás Picasso 80 éves praxisát átfogóan, új nézőpontokból szeretné bemutatni. Amellett, hogy pár kulcsfontosságú festmény és szobor is bemutatásra kerül majd, – a címből is sejthetően – a művész papírból készült műalkotásai állnak majd középpontban. 

Picasso – Head of a Woman, 1962

Andy Warhol
Tate Modern, London
2020. március 12 – szeptember 6

Tavasszal a Tate-ben retrospektív kiállítás nyílik Andy Warhol munkáiból. A tárlat főleg arra helyezi majd a hangsúlyt, Warhol hogyan ragadta meg a 20. századi Amerika társadalmi és kulturális ellentmondásait. 
A nézők többek közt találkozhatnak majd Marilyn Monroe, a Coca-Cola és a Campbell leveskonzerv ikonikus képeivel és játszhatnak a művész ezüst lebegő felhőivel (Silver Clouds). 

Design Biennálé 
Somerset House, London
2020. szeptember 8 – 27

Több, mint 50 ország vesz majd részt a londoni Design Biennálén 2020-ban, aminek hívószava a Rezonancia. Élénk fényinstallációk, nagyszabású művek és a kortárs művészet legjobbjai várhatók. 

Flynn Talbot fényinstallációja az előző londoni Design Biennálén, 2018

Pop on Paper. From Warhol to Lichtenstein 
Staatliche Museen zu Berlin
2020. április 3 – július 26

A pop-art-ra helyezi a hangsúlyt a Staatliche Museen zu Berlin is, ahol jövő tavasszal nyílik közel 100 művész munkáiból kiállítás. 
Andy Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Tom Wesselmann, Allen Jones, Richard Hamilton, Claes Oldenburg, Robert Indiana, Sigmar Polke, R. B. Kitaj, Maria Lassnig és Ulrike Ottinger művei is szerepelni fognak a tárlaton. 

Body and Soul – Sculpture in Italy from Donatello to Michelangelo
Louvre, Párizs
2020. május 6 – augusztus 17

A kiállítás fókuszában a Quattrocentro második felében kialakult fő témák, eszmék és gondolatok állnak majd, Donatello-tól Michelangelo-ig vezetve. A szobrok mellett festmények és rajzok is bemutatásra kerülnek.

Tullio Lombardo – Jeune Couple (Bacchus et Ariane)

Olafur Eliasson. In real Life
Guggenheim Bilbao
2020. február 14 – június 21

Előző cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy februárban a Guggenheim Múzeumba költözik a művész In real Life című tárlata, ami eddig a Tate Modern-ben volt látható. A művész közel 30 alkotással hívja fel a figyelmet napjaink legfontosabb problémáira.

Olafur Eliasson – Your uncertain shadow (colour), 2010

Donald Judd retrospective
Museum of Modern Art, New York
2020. március 1 – július 11

A kiállítás nyilvános és magángyűjteményekből válogatva, közel 60 alkotáson keresztül mutatja be az amerikai művész munkásságát. Kezdve a korai festményektől, kisebb tárgyaktól eljutva egészen a háromdimenziós, nagy objektekig.

Black histories, black futures
Museum of Fine Arts, Boston
2020. január 20 – 2021. június 20

Az MFA 150. évfordulójának középpontjában álló kiállítás centrumában a fekete történetek, tapasztalatok és önreprezentációk állnak. Ez főleg a 20. századi színesbőrű alkotók munkáit jelentik majd a négy fő részből álló tárlaton, amit fiatal kurátorok rendeznek. 

Archibald Motley – Cocktails, 1926

Vida Americana: Mexican Muralists Remake American Art, 1925–1945
Whitney Museum of American Art, New York
2020. február 17 – május 17

Hatvan mexikói és amerikai művész körülbelül 200 műalkotásával a Vida Americana a mexikói alkotók hatásait kívánja bemutatni és feldolgozni az Egyesült Államokban élő művésztársaikon az 1925-1945 közötti periódusban – mivel azokban az években Mexikó radikális kulturális átalakuláson ment keresztül az 1910-ben kezdődő forradalom hatásaira.  


1A Hahnloser magángyűjtemény 1905 és 1936 között jött létre, és a francia modern művészet egyik legfontosabb kollekciójaként tartják számon. Arthur and Hedy Hahnloser-Bühler gyűjtőpáros kezdetben baráti cserék során tettek szert a műalkotásokra. 

Szólj hozzá!