Közösségi összefogás a karantén alatt

Blog » Közösségi összefogás a karantén alatt

“Az emberi kreativitásnak semmi sem szab határt” –  véli ezt Jerry Saltz, akinek bár nyilvánvaló okokból le kellett mondania új könyvének népszerűsítő turnéját, nem restell optimista maradni. Saltz úgy véli, a kreativitásnak köszönhetően tartott eddig is ki az emberiség, hiszen annak segítségével találtunk új módszereket a minket körülvevő változások túlélésére. És valóban, még ebben az új, szokatlan helyzetben is vannak, akik megtalálják az utat, hogy összefogással és kreativitással valami fantasztikusat hozzanak létre. 

Maszkot a frontra! 

Az Adománytaxi és a Hannabi összefogásából létrejövő Maszkot a frontra! kampány célja, hogy minőségi védőmaszkokkal lássák el az egészségügyi -és szociális ellátásban, szolgáltatóiparban dolgozókat, akik különösen nagy veszélynek vannak kitéve jelenleg. Eddig hárommillió forint adomány gyűlt össze, ebből egymillió forint Kucsora Márta festőművésznek köszönhetően, aki előre eldöntötte, hogy ha valaki műalkotást vásárol tőle ebben a rendkívüli helyzetben, annak árát felajánlja a Maszkot a frontra! projektnek. 

Ha szeretnéd felajánlással segíteni a kampányt, a maszkotafrontra@gmail.com címre tudsz üzenetet küldeni. Utalni erre a címre lehet: Adománytaxi Alapítvány – 16200106-11607326 (Magnet Bank) Közlemény: MASZK

Karantén Kantin Szakácskönyv 

Karantén Kantin Szakácskönyv néven adott ki 20 sztárséf egy 40 oldalas, digitálisan letölthető szakácskönyvet, mely a 3 ezer forintos adományért cserébe kórházi dolgozóknak küld élelmiszercsomagokat. Eddig sikerült 120 darab húsvéti ebédet eljuttatni a Rókus Kórház dolgozóinak, a következő célja a kezdeményezésnek az, hogy minimum 500 darab anyák napi csomagot küldhessen kórházakba és anyaotthonokba. 

A szakácskönyvet ide kattintva tudjátok megvásárolni! 

#HÁZIMENZA, Karantén Klub

Ha nem tudod, hogy mit főzz otthon, a Nosalty Facebook csoportja biztosan a segítségedre lesz, ahol költséghatékony, egészséges és finom receptek sokaságából válogathatsz. A csoportba bárki beléphet, jelenleg közel 18 000 ember osztja meg tapasztalatait. Egy másik Facebook csoportban, a Karantén klub-ban pedig arra vonatkozóan találhatunk hasznos tippeket, hogy milyen tartalmas tevékenységekkel tölthetjük el hirtelen felszabadult plusz időnket. 

Suhanj Fitness

A Suhanj Fitness 2010 óta teremt mozgási lehetőséget sérült és fogyatékkal élőknek. A Suhanj önkéntesek és amatőr sportolók alkotta integratív sportklubban fogyatékkal élő és ép emberek együtt sportolnak. Az alapítvány kerekesszékesek és látássérültek számára is akadálymentesített edzőtermei itthon egyedülálló, kerekesszékesek számára használható erősítő gépekkel is fel vannak szerelve. Jó hír, hogy a Suhanj Fitness a karantén idején is fáradhatatlanul üzemel. Facebook Live-on keresztül naponta háromszor jelentkeznek rövid, ingyenes edzésekkel, de a zárt csoportos Zoom órákra heti bérletet is válthatsz. 

Ludwig Múzeum

Habár a Ludwig Múzeum is bezárni kényszerült, mindent megtesz azért, hogy online jelenlétével kárpótoljon minket. A hónapok óta készülő Slow Life csoportos kiállítás megnyitója a netes térben történt meg, és amíg a kiállítótér üresen áll, addig külön online felületen lehet megtekinteni a tárlatot. A kiállítás beharangozóján megfogalmazódott szöveg a Covid-19 járvány következtében égetően aktuálissá vált. 

„A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, az etikus fogyasztástól az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.”

A Ludwig Facebook oldala töretlenül aktív, a kiállításhoz kapcsolódóan kurátori beszélgetésekkel és előadásokkal is jelentkezett az elmúlt napokban, amit mindenkinek szeretettel ajánlunk!

Koronczi Endre : EXTRÉM ALVÁS (Kísérletek az akarástól való megszabadulásra), 2006–2020
akció, többcsatornás videóloop
Bartha Gabó : Terrapolis – Levélkostoló, 2020

Budapest Galéria

Amíg Budapest Galéria kapui határozatlan ideig zárva tartanak, most otthoni környezetben zajlik a munka, a kiállítások előkészítése. Szász Lilla – Üdvözlet Új Otthonomból kiállításának finisszázsa ezúttal csak videón keresztül valósulhatott meg. Április elsején nyílt volna Eddig Minden Rendben címmel tárlat, amely a mindennapi szorongásainkról, válsághelyzetek kiváltotta emberi reakciókról szólt volna. Az elmaradt kiállítással és egyéb izgalmas témákkal kapcsolatban gyakran jelennek meg posztok a galéria Facebook oldalán.

Szász Lilla : Üdvözlet új otthonomból, részlet a sorozatból, 2018–2019, színes negatív, lambda print, 10×15 cm

Modem – Varrjunk maszkot összefogással!

A debreceni MODEM Marczin Roland munkáját felkarolva, útnak indította a Varrjunk maszkot – összefogással nevű mozgalmat. A hatékonyság növelése érdekében a MODEM egybefogja az önkéntes segítők munkáját az anyag beszerzéstől a kiszállításon át a támogatások kereséséig. Remélik, hogy az egy kéz alá szervezett segítőkkel nem csak hatékonyabban lehet majd haladni, hanem az egészségügyi intézmények és egyéb ellátó helyek dolgát is megkönnyítik. Ha valaki szívesen részt venne a folyamatban és ezt a MODEM rendszerén át tenné, akkor a maszkotvarrunk@gmail.com címen tud jelentkezni. Bármely munkafázis elvégzése segítség, legyen az anyagbeszerzés, szabás, varrás, pénzbeli támogatás vagy mosás. Ugyanezen a címen lehet a maszkra vonatkozó igényeket is jelezni. További részletekért és a maszkvarráshoz szükséges információért látogassatok el a MODEM oldalára. 

Karantén és produktivitás

A fent említett kezdeményezések mind remek példái annak, hogy a kreativitás és optimizmus a legnehezebb helyzetekben is utat tör magának. Mindennek ellenére teljesen rendben van, ha a jelenlegi szituációban nem vagy a topon. Ne okold magad, ha a rengeteg rád szakadt szabadidő ellenére a kreatív energiád alacsony, nem jön az ihlet vagy egyszerűen csak sokkal tovább tart elvégezni egy feladatot, mint általában. Sajnos ez nem szabadság, ez karantén. Az otthon maradás nem egyéni döntés, hanem kötelezettség. A tartós izoláltság mindenki számára lelkileg megterhelő lehet, nem is beszélve a bizonytalanságról, amely a szorongás egyik leggyakoribb okozója. Tehát ne engedj teret az szociális médiában oly gyakran emlegetett „produktív karantén” nyomásának. Amellett, hogy elvégzed a mindennapi teendőidet, szánj időt magadra, és ha tetszik, nyugodtan tölts el egy napot a takaró alatt a kedvenc sorozatoddal. 

Szólj hozzá!