Kolorádó: erdei rave a cserkészparkban

Blog » Kolorádó: erdei rave a cserkészparkban

Noha a COVID elmosta a nyári fesztiválok zömét, a Kolorádó megszervezésre került a hazai kreatív szcéna nagy örömére. A Diáksziget kezdeti éveire emlékeztető fesztiválon idén is a magas kultúra találkozik a minőségi zenével. A budai dombok közt Sztrilich Pál Cserkészparkban a fakopáncsok és az erdő zizzenése mellett, a techno zene adja hétvégén az alapzajt. Meleg pulcsi, szúnyogriasztó és zseblámpa idén sem árt. Ez az egyetlen hely, ahol örül a tömeg, hogy nincs négy napig WIFI. Napközben a fák tövében hűsölhetünk, este pedig a csűrben döngölhetünk príma nemzetközi és hazai underground előadókra Helena Haufftól, Holi-ig. A részletes programrácsot itt találhatjátok: https://kolorado.hu/

Kolorádó, 2021

Erdei installációk

A kulturális programok közt ismerős nevek is helyt kaptak, Szeri Viktor rendszeres visszatérő fellépője a fesztiválnak, tőle megszokott módon idén is kemény témát boncolgat performanszával. Sandy is going out című multimédiás táncprojektjében a fiatalok létbizonytalanságával és identitásválságának témakörét járja körül. (Alkotó: Szeri Viktor, előadják: Raubinek Lili, Jobbágy Bernadett, Miklósy Alex). Nem lesz művészeti installációkban sem hiány. Nem véletlen, hogy a Kolorádó művészeti pályázatának idei mottója a „kötéltánc” lett. Találó egy ilyen nehéz év után. „Ahhoz, hogy áttáncoljunk a reménytelenségből a kollektív reményképig vezető kötélen, egy profi kötéltáncos képességeivel kell rendelkeznünk, ismernünk kell a ránk ható erőket. Egyik oldalra húznak önös érdekeink, szabadságunk és a nem tudás kényelme, másik oldalra a közösség érdekei, a felelősségvállalás és a tudás biztonsága. Az út akár egy kötéltánc, folyamatos kibillenésekkel és azok helyreállításával van tele.”

Erdei rave

A Kolorádó művészeti pályázatának első helyezettje Hlatki Dorottya Invisible Cities című installációja lett. Erdei kapuján egymás után léphetnek be a fesztiválozók az Erdei Ravebe. Az alkotó izgalmas utazásra hív minket a tudatalattink mélyére. A városból a természetbe való kiszakadás mindünknek egy belső utazás, ha úgy tetszik lelki megtisztulás. A kapun átlépve vár egy hely, ahol biztonságosan kapcsolódhatunk a természethez, önmagunkhoz és egymáshoz. Link: https://kolorado.hu/timetable/event/invisible-cities/

Mesics Réka Sarolta, Klöpfler-Topor Tibor, Fügedi Balázs installációja a Kolorádó tavalyi pályázatára érkezett be. A MOME-s diákok AGI című munkája jelöli az utunkat a zene felé – erre az útra pedig garantáltan mind rá akarunk lépni

I’m your Venuskepzo.Art: Venusz Updated

Napközben akepzo.Art csapata maszkokkal, performansszal és beszélgetésekkel érzékenyíti Vénusz Updated névre keresztelt programjával a fesztiválközönséget. Az alkotók egy olyan egyszerűnek tűnő mégis rettentően komplex kérdéskör megválaszolását tűzték ki célul, hogy mi is pontosan a feminizmus, milyen törekvései és diskurzusai vannak.

Három nézőpontból kapunk erre választ: Szemenyei Zsuzsanna, Ének magamról című installációjával, a Lobotomia Collective (Finta Anna Míra és Turchányi Zsófia) performanszával, végül egy rövid Feminisztikus kibeszéléssel lesz kerek az élmény. Link: https://kolorado.hu/timetable/event/kepzo-art-enek-magamrol/

Kötéltánc az erdőben

Kautzky Sára és Kautzky Róza „Vak vezet világtalant” című installációjával szimbolikus kötéltáncba hívja a fesztiválozókat. A képzős testvérpár csengettyűs kötélpáyáján az Árok két oldalán egyensúlyozhatunk.
„A kötél, mely vezeti a kezet, egyben az elmúlt év zűrzavaraiban elveszett fonál, amit reményeink szerint újra sikerül megtalálnunk. De nem ez az egyetlen fogódzkodó, melyre az ember támaszkodhat: lépten-nyomon, egyre sűrűbben csengettyűk függnek a kötélről, melyek az óhatatlan rázkódásuk által megszólalnak, visszatükrözve az ember lépteinek hol gyorsuló, hol lassuló ritmusát, esteleges botlásait, megtorpanásait. A kötélpálya végéhez közeledve egyre fokozódik a hangzavar. A sok kis csengő és harang valódi zene-bonává áll össze, igazi örömzenévé, mely csalogat és elvezet a cél felé.”
Link: https://kolorado.hu/timetable/event/vak-vezet-vilagtalant/

Műtő group: Make yourself comfortable

Te mitől érzed komfortosan magad? A tájékozódástól, vagy pont a tájékozatlanságtól? Az irányítástól, vagy, hogy téged irányítanak. A rideg puszta valóságtól, vagy az illúziótól? Kényelmünket sokszor az információk szűrése, figyelmen kívül hagyása a jó értelemben vett „nemtudás” szüli, állítja a Műtő group, akik a „nemtudás” nehézségeivel szembesítenek minket installációjukkal.
„A kényelembe való belesüppedés, a rutin változtathatatlannak hitt elfogadása, a biztonság és bizonyosság hamis illúziója elfeledteti velünk azt a tényt, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, mennyire hiányos a tudásunk. A fesztiválon felépülő installáció olyan szituációt teremt, melyben kihasználva az emberi kíváncsiság és komfort utáni vágyakozást, feltárul a valós megismerés lehetetlensége, az épp aktuális tudásunk relativitása.  A mű azt az általunk felépített védőrendszert boncolgatja és kérdőjelezi meg, amely a napi rutinunk elemeiből tevődik össze.”
Link: https://kolorado.hu/timetable/event/muto-2/

Képek a Kolorádó első napjáról, 2021

Szólj hozzá!