Kis Piréz Receptkönyv : Minden Mehet Bele!

Blog » Kis Piréz Receptkönyv : Minden Mehet Bele!

A kísérletező és szabályokat felrúgni vágyó énünk büntetés nélküli terepe a konyha. A Kis Piréz Receptkönyv gyűjtése az efféle konyhai improvizáció néhány diadalt aratott fogását őrzi meg az utókornak. Így vallott magáról a különleges receptkönyv mögött álló csapat:

„Akad benne recept, ami ősi családi gyűjtemény darabja, egzotikus nemzeti fogások hozzávalók hiányában újragondolt verziója és klasszikus formula is újító csavarral. Imádjuk a legapróbb részletig autentikus összetételű ételeket, de sajnos nincs annyira összeszedett éléskamránk, mint nagyanyáinknak, és bár nem lenne ellenünkre szükség esetén minden alkalommal messzi és egzotikus piacról beszerezni mindent az esti vacsihoz, megesik néha, hogy a sarki boltig se jó elmenni. Ilyenkor pedig valamit össze lehet ütni abból, ami a hűtőben, vagy a lidiben és a spárban van. Ahogyan az is előfordul, hogy öntörvényűen kombináljuk a kimondhatatlan nevű egzotikus élelmiszerek boltjában talált, homályos hátterű pasztákat, szószokat és fűszereket, az eredmény mégis jó értelemben marad emlékezetes. És ha már így alakult, miért ne lehetne egy mutogatni való fogás belőle? Az ebben a füzetben összegyűjtött tizenhét recept mindegyike sajátos, és túlnyomórészt húsmentes. Ezen kívül csak a mentalitás fűzi őket össze: nincsenek szabályok!

A cím hátterét pedig a következő gondolat adta:

Sokan ódzkodnak a furcsa összetételű, meglepően kombinált ételektől, de manapság a legkülönfélébb konyhai alapanyagok érhetőek el, így könnyen kerülnek vicces és egzotikus nevű hozzávalók a kosarunkba – és ha már így alakult, főzzünk is valamit! Kísérletezni néha jól esik, néha muszáj, de szinte mindig érdemes. Ahogyan a pirézek egy sosemvolt népcsoport, ezeket a kísérletező kedvből született ételeket sem találhatjuk meg egyetlen autentikus szakácskönyvben sem.”

Végül a recepteket nekik köszönhetjük:
Balogh Fruzsina
Gőczey Luca – Studio VAN
Kovács Máté
Kardos Niki Yinna
Laki Eszter – Studio NUR
Mézes Tünde – PINCE artist-run space
Moravszki Kata 
Sinka Károly Sinya – Hajtás Pajtás
Sinkó Bori – Hokedli pottage bar
Stocker Alíz 

Szólj hozzá!