Így nyílnak újra a környező országok múzeumai

Blog » Így nyílnak újra a környező országok múzeumai

Az elmúlt hetek biztató adatai a koronavírus terjedésének csökkenéséről az intézkedések lazításához vezettek már számos országban, beleértve a múzeumok óvatos és átgondolt újranyitását. Habár a hónapokig tartó bezártság után számos látogató cseréli le az online kiállításokat, a látogatási számok messze Covid-19 előtti adatok alatt maradnak. 

A múzeumok vezetőinek komoly fejtörést okoz olyan biztonsági előírások kidolgozása, amelyek mellett a kiállítások hozzáférhetőek és élvezhetők maradnak. Ilyen a kötelező maszk viselet, a kihelyezett kézfertőtlenítők használata, a plexiüvegekkel védett személyzet, az előre kijelölt útvonalak és a csoportos tárlatvezetések megszüntetése. Fontos változást hozhat a múzeumlátogatási szokásainkban a látogatószám korlátozása, amely miatt adott idő sávokra előre kell jegyet váltani. Más szóval, a közgyűjtemények szabad látogathatósága sokat veszthet rugalmasságából. 

Németország, Ausztria, Belgium, Dánia és Olaszország újranyitási hullámával párhuzamosan a közép-kelet-európai régió vezető múzeumjai is visszatérnek a kényszerszabadságról, miközben reméljük, hogy nekünk sem kell már sokáig várakoznunk.

Horvátország

Museum of Contemporary Art Zagreb: Április 28.

A múzeum a horvát hatóságok biztonsági előírásait – mint a szociális távolságtartás és fertőtlenítés – betartva nyitja meg újra kapuit. Az állandó kiállítások mellett, még június 14-ig megtekinthető a Zágráb filmtörténetét feldolgozó multimédia kiállítás. A „From Imagination to Animation: Six Decades of Zagreb Film” az intézmény 1953-as megalapítása óta készült több mint kétezer műből válogat. 

Forrás: www.msu.hr

Csehország

National Museum: május 11.

A cseh nemzeti múzeum pár napja már újra várja látogatóit, arcmaszk viselése és a két méter távolság tartása mellett folyamatos kézfertőtlenítésre kérve őket. A múzeumban jelenleg egyszerre csak 100 ember tartózkodhat, így kisebb-nagyobb várakozási idő is kialakulhat. A nemzeti múzeum részeként működő Czech Museum of Music a vasfüggöny mögé is eljutó rock’n’roll kultúra csehországi történetét dolgozza fel, kiállítás formájában.


Kép: Kiállításkép „Import / Export / Rock’n’Roll”, forrás: nm.cz

Ausztria

Albertina és Leopold Museum: május 27.

Az Albertina és a Leopold Museum május 27-ét a MUMOK pedig június 17-ét tűzte ki a nyitás dátumának. Az Albertina május 27-én mutatja be „The Beginning” című, az 1945 és 1980 közötti osztrák képzőművészetet új perspektívából körbejáró tárlatát, azonban még nem rendelkezünk pontos információval a múzeumlátogatáskor betartandó járványügyi előírásokat illetően. Ezzel szemben a Leopold Museum szájmaszk hordását, távolságtartást és csoportosulás elkerülését kéri. Az időszakos kiállítások közül a Hundertwasser – Schiele és a német expresszionizmust bemutató Braglia és Johenning gyűjtemények meghosszabbított dátummal megtekinthetők.

Kép: Robert Klemmer: Running Klemmer, 1969, vegyes technika (olaj és tempera), vászon. Albertina Museum. 

Kép: Friedensreich Hundertwasser, 224 Le grand chemin, St. Mandé/Seine, 1955, Belvedere 

Graz Kunsthaus és Kunsthalle Krems: július 1.

A Graz Kunsthaus és a Kunsthalle Krems is július elsején nyitnak. A Krems Kunsthalle a váratlan kiesésre való tekintettel meghosszabbította időszaki kiállításait, tehát “Robin Rhode: Memory Is The Weapon” kiállítása élőben is megtekinthető lesz. Grazban “Bill Fontana: Primal Energies” című tárlata pedig október elején zár. Jelenleg még egyik intézmény sem osztotta meg a biztonsági intézkedések részleteit. 

Kép: Bill Fontana: Primal Energies kiállításkép, Kunsthaus Graz, 2020, Foto: Universalmuseum Joanneum/N. Lackner

Szlovákia:

Danubiana: május 8.
Kunsthalle Bratislava: május 11.

Pozsony gyönyörű modern művészeti múzeuma május nyolcadikától várja azokat, akik már megnézték az összes online kiállítást. Jelenleg olyan izgalmas időszaki programjaik vannak, mint a szlovák Laco Teren „Wind Horse” és Juraj Kukura festőművészek „From The Creation To The Cross” (online bebarangolható) tárlatai. A Kunsthalle Bratislava a „Power of the Powerless” a cseh és szlovák, rendszerváltás utáni művészet politikai aspektusait körbejáró kiállítását mutatja be. 

Kép: Laco Teren “Wind Horse” kiállításáról, Forrás: danubiana.sk
Kateřina Šedá: Nedá sa svietiť, inštalácia – mixed technique, 2009 – 2019 Autor: Michal Hladák, kultura.pravda.sk

Szlovénia

Museum of Modern Art: május 5.

A ljubljanai modern művészeti múzeum számos óvintézkedést ír elő. Kézfertőtlenítő, maszk, legfeljebb három fős látogatói csoportok, contactless fizetés mellett arra kérik közönségüket, hogy ne menjenek múzeumba, ha betegnek érzik magukat. Augusztus végén zárul a „V.S.S.D – Painter Do You Know Your Duty”, az azonos néven alkotó művészpáros, Janez Jordan és Alen Ožbolt 1995 és 2018 közötti tevékenységét felölelő tárlat.

Kép: Alen Ožbolt: Vie des formes, Loža Gallery, Koper, 2011 and several re-installment of the exhibition in 2019. Photo: Jaka Jeraša, mg-lj.si
 

Oroszország:

Tretyakov Galéria: május 31.
Ermitázs: május 18.

Az Tretyakov Galéria május 31-től várja az érdeklődőket olyan kiállításokkal, mint 20. századi orosz grafikák, modern orosz iparművészet és formatervezés vagy Goncharova és Malevich műveit virtual reality kiegészítéssel interaktívan bemutató tárlat. Az Ermitázs már jövő héten nyitja többek közt a „ The conquest of the irrational. Books of Salvador Dali from the collections of Mark and Pavel Bashmakov” Dalí illusztrációkat gyűjtő és az “On Opposite Sides of the Front Line” Leningrád ostromával kapcsolatos orosz és német publikációk, kiadványok ellentétes narratíváit feltáró kiállításokat. 

Kép: A look at Leningrad 
September 41 (Blick auf Leningrad. September 41). Sheet from the folder “12 Bilder aus Russland” Forrás: Hermitagemuseum.org
Kép: A. S. Nikolsky -Themonument on Narva Square. Sheet from the album „Collection of drawings made in the 3rd bomb shelter of the Hermitage …”
Chalk paper, pencil,  Forrás: hermitagemuseum.org

Szólj hozzá!