Galériatúra London szívében

Blog » Galériatúra London szívében

Felkerestük a hatalmas nyüzsgő város néhány kortárs művészeti kincsét. A folytonosan alakuló metropolisz auráján a közelmúlt eseményei csak nagyon finoman érzékelhetőek. A londoni emberek humora és kulturált közlésmódja mit sem vesztett erejéből. Ugyanúgy, mint a kortárs képzőművészet folytonos progresszív jelenléte. Mindig felszabadító érzés találkozni London élő és virágzó kortárs kultúrájával, a közösségek teremtő erejével. A továbbiakban három igen eltérő technikával és koncepcióval dolgozó művész londoni kiállítását szeretnénk röviden bemutatni.

Katharina Grosse: Prototypes of imagination

A Britannia street szürkeségéből belépve földöntúli érzés megpillantani Katharina Grosse hatalmas festménykompozícióját. A radikális színek kirobbanó energiája átveszi az uralmat a Gagosian Gallery letisztult terei között. Grosse munkásságában mindig alapvető fontosságú volt a színek sokféleségének alkalmazása. Elmondása szerint a festészeti hagyományban az erős színek használatát kiszámíthatatlannak, nőiesnek és ösztönösnek tartották, szemben a letisztult vonalvezetésű stílussal, amelyhez szilárd, férfi minőséget tulajdonítottak. Katharina Grosse izgalmasan viszi tovább ezt az örökséget felbolygatva a két dimenzió nyújtotta lehetőségeket. Egyetlen felületen számtalan réteget és mozgást jelenítenek meg biomorf alakjai. Nagyméretű vásznaira festékszóróval viszi fel a festéket, napokig dolgozik mély flowban és szoros összeköttetésben a vászonnal. Dús festményei a képzelet egy-egy prototípusa, amely szétrobbantja a lineáris gondolati struktúrát. Katharina Grosse július 27-ig a Gagosian Galleryben.

Noémie Goudal: Telluris

Noémie Goudal fotósorozatain a táj, mint valódi és eszmei helyszín összeolvadásaként jelenik meg. A kiállítás szcenográfiáját egy fából készült, padlótól a plafonig tartó labirintusszerű építészeti installáció nyújtja. A szigorúan szabályos és egységes négyzetekből álló “válaszfalak” a mesterségesen épített táj elemeire emlékeztetnek. Goudalt régóta foglalkoztatja az ember és környezetének értelmezési rétegei, a táj megfigyelésének és interpretációjának kérdései. A fotókon látható felszabdalt majd újra összerakott tájképek az érzékeket újra és újra próbára teszik, kizökkentve a táj megszokott értelmezési keretéből. A párizsban élő Noémie Goudal Telluris című kiállítása június 23- ig látható az Edel Assanti galériában.

Ian Cheng: Emissaries

Áthaladva a Pantone zöld Hide Parkon elérjük a Serpentine Gallery épületét, ahol a New York-i Ian Cheng kiállításán hümmöghetünk. Cheng kiállított munkáinak talán legegyszerűbb magyarázata, hogy olyan videójátékokat láthatunk, amelyek önmagukat játszák. Minden ‘Emissaries’ epizód egy számítógép által generált szimuláció, amely olyan növény- és állatvilágot tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek, beavatkoznak és rekonstruálódnak különböző nyílt elbeszélésekben. Ian Cheng legjelentősebb kutatási területei közé tartozik a kognitív tudomány, a mesterséges intelligencia, illetve a pszichológia. A kiszámíthatatlan változásokkal teli “játékokkal” szándéka megvizsgálni az emberi elme reakcióit a nem várt és nem befolyásolható változásokra. Minél gyorsabban és rugalmasabban tudunk reagálni a bekövetkező változásokra, annál nagyobb lesz a sikerélményünk. Cheng munkásságának egyik legnagyobb elismerése, hogy  nemrégiben a MoMA megvásárolta az Emissaries trilógiát. A kiállítás még május 28-ig látható a Serpentine Galleryben.

Danka Zsófia

 

 

Fotók a szerző sajátja.