Évek óta először vehetett részt saját művei kiállításán Aj Vej-vej

Blog » Évek óta először vehetett részt saját művei kiállításán Aj Vej-vej

Névtelen

Igazi nagy dobással állt elő a melbourne-i National Gallery of Victoria Aj Vej-vejnek, a kortárs képzőművészet és a kínai ellenzék ikonikus alakjának a munkáit Andy Warholéval együtt mutatja be – tudósít a BBC.

Aj Vej-vejt 2011-ben két és fél hónapig fogva tartották a kínai hatóságok. Noha a börtönt elhagyhatta, szabadságát nem nyerte teljesen vissza: útlevelét csak négy év után, idén júliusban kapta vissza. A most a Berlini Akadémián tanító művész a melbourne-i tárlat alkalmával évek óta most először vehetett részt saját alkotásainak kiállításán.

„Éveken át nem láthattam a munkáimat kiállításon. És az, hogy most egy igazi XX. századi mesterével, Andy Warholéval együtt láthatók, akit annyira szeretek, igazi meglepetés” – mondja Aj Vej-vej a BBC-nek.

Melbourne-ben látható „Lego” című, ausztrál emberi jogi aktivistákat ábrázoló, mintegy kétmillió építőkockából álló alkotása is. A művész eredeti szándékával ellentétben azonban nem Lego-építőkövekből készült, miután a dán játékgyártó megtagadta, hogy eladjon Aj Vej-vejnek az alkotásához.

Nézzetek bele a BBC riportjába itt!