Egy késői felfedezés: Etel Adnan Párizsban

Blog » Egy késői felfedezés: Etel Adnan Párizsban

A csak néhány éve felfedezett 90 éves kortárs festőművész, Etel Adnan kisméretű vásznaiból nyílt tárlat a párizsi Galerie Lelongban – tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Az Etel Adnan-jelenség a művészeti piacot manapság jellemző szélsőségesség kellemes oldalai közé tartozik: egy kész művész életének 91. évében belép a kortárs művészeti piacra” – írja az FAZ.

Etel Adnan 1925-ben született Bejrútban. A párizsi Sorbonne-on, majd a Berkeley és a Harvard egyetemeken folytatott filozófiai, valamint angol nyelv és irodalom tanulmányokat követően maga is egyetemi oktató lett, filozófiát és esztétikát oktatott. Viszonylag későn, 30-as évei elején, már prózaírói és a költői munkássággal a háta mögött kezdett el a festészettel foglalkozni. Absztrakt kompozícióit és a végletekig redukált elemekből építkező tájképeit közvetlenül a festékestubusból, festőkéssel viszi fel a vászonra. Képein a színek nem keverednek egymással, s minden kompozíció egyetlen lendülettel kerül a vászonra.

Etel Adnan számára festőként az elismerés 2010-ben, egy bejrúti kiállítását követően érkezett el. Két évvel később meghívást kapott a Dokumenta 13-ra. Sikere azóta feltartóztathatatlan, de a festőnőt hidegen hagyja a hírnév, s csak úgy kommentálja azt: szerencse, hogy nem korábban következett be.

A Galerie Lelongban kiállított legújabb olajfestményeinek ára 25 és 32 ezer euró között változik, az 1990-es évekből származó akvarelljei és rajzai 2000 és 3000 euró közötti árakon kelnek el.

A kiállítás anyaga március 28-áig látható a francia fővárosban, majd április 2. és május 9. között New Yorkban.