Értsd a Kortárst!

Blog » Értsd a Kortárst!

Milyen narratívák, olvasatok és interpretációs konvenciók szövik át a műveket? Milyen intézményi keretrendszerek határozzák meg a kortárs művészeti gyakorlatok kibontakozását? Egyáltalán, hogyan kerülhetünk közelebb az alkotásokhoz? Az Értsd a Kortárst! megálmodójával, Benyovszky-Szűcs Domokos képzőművésszel beszélgettünk.

Artlocator: Az Értsd a Kortárst! programban meghatározó a kortárs megközelítés. Meglepő, hogy ezt mégis a történeti korok művészetén keresztül hozod közel. Miért döntöttél így?

Benyovszky-Szűcs Domonkos: A művészettörténet a kezdetektől fogva teleologikus tudományként jött létre, vagyis egy adott időpillanatból nézve utólag rekonstruálta az ahhoz a ponthoz vezető út állomásait. Izgalmas látni ezt a „fejlődést”, de számomra inspiráló egy párbeszéden alapuló alternatív megközelítéssel kiegészíteni ezt a narratívát.

Artlocator: Az alkotások történetisége csak egy szelete a művészetnek, mégis sokan magával a művészettel azonosítják.

Benyovszky-Szűcs Domonkos: Pontosan. Szerintem a legtöbben egyébként akkor fókuszálnak igazán a művészetre, amikor múzeumokban vagy galériákban járnak. És ilyenkor többnyire másodlagos, hogy melyik korba, kultúrába, kontextusba transzportálnak a művek. Egy műalkotással való találkozásnál gyakran a találkozás primer élménye az első. Úgy látom, hogy sok művész is így van ezzel, talán emiatt is természetes alkotóként párbeszédbe lépni a régmúlt alkotásaival.  

Artlocator: Szerinted hogyan lehet ezekbe a párbeszédekbe meghívni az érdeklődőket?

Benyovszky-Szűcs Domonkos: Úgy gondolom, hogy a kortárs alkotóktól származó gondolatok élő közelségbe hozzák a művészek világát.  Pont emiatt ezek köré épülnek fel az előadások.  Az idézetek egy szélesebb társadalmi, politikai vagy személyes valóságra utalnak, így hallgatóként is sokféleképpen lehet kapcsolódni a művek „miért”-jeihez.

Artlocator: Ez alapján úgy tűnik, hogy elég aktív szerepet szánsz a kurzus résztvevőinek. Hogy látod, mennyire nyitottak erre?

Benyovszky-Szűcs Domonkos: Szerintem a hallgatók nagyon nyitottak és aktívak. Mivel az Értsd a Kortárst! tanfolyamhoz minden előzetes művészeti tudás vagy jártasság nélkül lehet kapcsolódni, a párbeszéd fontos eleme a programoknak. Mindenki máshonnan és máshogyan látja ugyanazt. Pont emiatt azonline előadások mellett az Értsd a Kortárst! kurzus gyakorlati részét a személyes találkozások jelentik. Az Artist Talk során például, egy, az előadásokból megismert művész mesél a munkásságáról. A mostani tanfolyamhoz is tartozik egy beszélgetés, melyen a résztvevők asszociációira, tapasztalataira, gondolataira építve keresünk válaszokat a művek által felvetett kérdésekre. Sokkal közvetlenebb módon kapcsolódunk a kultúrához, mint elsőre tűnik, és hiszek benne, hogy ezt fontos megtapasztalni. De talán a tanfolyamhoz tartozó Kiállítás+ program az, ami leginkább újszerű élménnyé teszi a művészetet.  Közösen megyünk el egy kortárs kiállításra, ahol a saját élményen túl a közös gondolkozás segít nézőpontot váltani, és felfedezni a művek újabb és újabb rétegeit.

Márciustól 21-től újra Értsd a Kortárst! – Művészettörténet kortárs nézőpontból.
Kattints ide, ha szeretnél több infót a hamarosan induló Értsd a Kortárst! kurzusról!  

Szólj hozzá!