Design trendek 2016-ban – A Wall Street Journal körképe

Blog » Design trendek 2016-ban – A Wall Street Journal körképe

Fekete fémek, lekerekített körvonalak, elegáns nosztalgia, mexikói modernizmus, skandináv geometria: az öt legmenőbb 2016-os formatervezési trendet mutatja be a The Wall Street Journal, 26 neves lakberendező véleményének megkérdezése alapján. Egyúttal tippet adnak arra is, hogy mi az, ami az Egyesült Államokban már kifutó trendnek számít az új évben.

 

SCP X Jasper Morrison side table PHOTO- THE FUTURE PERFECT

Fekete fémfelületek

A fekete színű bevonattal ellátott fémfelületek többé nem csak mellékes szerepet kapnak a lakberendezésben. Míg korábban főként kültéri bútoraink vázaként alkalmazták azokat a tervezők, a szándékoltan visszafogott megjelenésű anyag most megjelenik a fürdőszobában csapok, kiegészítők anyagaként, a konyhában pedig evőeszközök formájában. Bútortervezők, mint például Jasper Morrison, fával és üveggel kombinálják az anyagot.

 

Chelsea-Design-Quarter-LapicidaBethan-Gray-Brogue-Dining-Table_edopt1

Lekerekített vonalú bútorok

Ez a trend az iPhone-nal kezdődött – mondja Wesley Moon New York-i tervező a WSJ-nek. „Ki nem szereti végighúzni a kezét egy sima, lekerekített darab márvány oldalán? Az érintés elsődleges szempont a formatervezésben” – jegyzi meg Timothy Corrigan Los Angeles-i tervező.

 

F. Martin Ramin/The Wall Street Journal, Styling by Anne Cardenas Pillow Anthropologie Published Credit: F. Martin Ramin/The Wall Street Journal

Régi idők esztétikája

A brokátok, falikárpitok, drámai hatású kelmék, rojtok, zsinórok és bojtok szintén a 2016-os év slágerei lesznek a WSJ szerint. „Az emberek a hagyományos és elegáns stílust szeretik most, egy csipet nosztalgiával, ami azt az érzést nyújtja nekik: minden rendben lesz” – foglalja össze a trend lényegét a lapnak egy másik amerikai lakberendező, Tobi Fairley. A szalagok és bojtok egyúttal enyhítik a modern kárpitosbútorok szigorú formavilágát.

 

Escudero’s Pyramid armoire PHOTO- 1STDIBS

Század közepi mexikói modernizmus

Újra felfedezik a tengerentúlon az 1940-es, 50-es és 60-as évek mexikói tervezőit is. Arturo Pani, Eugenio Escudero, Pepe Mendoza és társaik az amerikai és az európai század közepi modernizmus egyszerű vonalvezetését követték, ugyanakkor gyakran alkalmaztak egy-egy bútoron többféle anyagot egyszerre: fát, fémet és követ.

 

Gallery Bac Blaarp rug Published Credit: none

Skandináv vonalak

Hódítani fognak a szakértők szerint idén az elegánsan kiegyensúlyozott geometrikus skanidáv minták is, mint a Märta Maas-Fjetterström cég szőnyegei. A némileg népies hatású textilek sokféle stílushoz illenek.

 

És aminek búcsút inthetünk…

 

The long polished table in the dining area is surrounded by steel dining chairs covered in leather webbing Published Credit: Mark Luscombe-Whyte/The Interior Archive

Színesen csillogó fémek

A 2015-ös évre olyannyira jellemző a réz és rózsaszínes-arany hatású fémtárgyak alkalmazása a lakberendezésben, hogy jelenlétük alapján szinte teljesen biztosan meg lehet mondani, ha egy enteriőr ebben az évben született. „Míg a magas minőséget képviselő darabok talán kiállják az idő próbáját, a rózsa-arany árnyalatok az alacsonyabb árkategóriás darabok esetében túlságosan harsánynak és olcsónak tűnhetnek idővel” – jegyzi meg Timothy Brown New York-i tervező. Mások kategorikusan ellenzik az ilyen árnyalatok alkalmazását a díszítés terén. „A réz a lábasokhoz és a serpenyőkhöz illik. Az aranynak az ékszerdobozban a helye” – jelenti ki a Los Angelesben dolgozó Lindsay Pennington lakberendező.

 

F. Martin Ramin/The Wall Street Journal Design Out Selby Object Published Credit: F. Martin Ramin/The Wall Street Journal

Csiszolt élek

Ugyancsak a 2015-ös évre volt jellemző ennek a stílusnak a széles körű használata, s olyannyira elterjedt, hogy azt sokan már túlzásnak, magát a formavilágot pedig emiatt elhasználtnak érzik – derül ki a WSJ körképéből. „Ráuntunk az éles, kemény és mechanikus hatású tárgyakra” – mondja Leslie Shapiro Joyal Los Angeles-i tervező. Egészen radikális nézeten van ezen a téren Mark Zeff építész. „Hacsak nem valódi kvarcból van egy fazettás asztal, akkor mi értelme az egésznek?” – teszi fel a kérdést.

 

Gray metal stool Published Credit: Getty Images

Indusztriál hatás

A lap körkérdésére válaszoló szakemberek szerint leáldozóban van az ipari hangulatú enteriőrök csillaga is. Az indusztriál stílus gyakorlatilag egybeforrt az ezredfordulós kávézó-designnal. „Én a redukálás és az újrahasznosítás pártján állok, de inkább kihagyom az élményt, hogy megint befőttesüvegből kelljen innom egy újabb brooklyni pajtában” – jegyzi meg egy New York-i tervező.

 

Midcentury dining room PHOTO- CORBIS

Túláradó századközepi modernizmus

Míg egy-egy kagylófotel vagy teak üvegesszekrény a lakásban még mindig feldobja berendezést, a kizárólag a múlt század közepi dán modernizmus stílusában berendezni egy lakást már egyáltalán nem sikkes – jegyzi meg Barclay Butera tervező. Mások az olyan, tömegtermelésben előállított termékektől intenek óva, amelyek egy-egy eredeti tervezést utánoznak le annyira, hogy annak zsenialitását szinte teljesen porig rombolják.

 

Sisal samples Published Credit: Getty Images

Sisál és juta

A Wall Street Journal cikkében a sisál és juta alapanyagú termékekről is kimondják az ítéletet az amerikai lakberendezők. A kettő közül a sisál a keményebb tapintású, de ellenállóbb anyag. A sisál egyáltalán nem puha érzés a talpnak, ha mezítláb járunk rajta, nem nagyon gyerekbarát, és nemigen való olyan helyre sem, ahol háziállatok vannak – állapítja meg Timothy Corrigan. A juta könnyen elhasználódik és gyakorlatilag nem tisztítható. A legnagyobb „bűne” pedig, hogy mindenütt megtalálható. „Amikor 140 dollárért megkapsz egy szőnyeget a mainstream üzletekben, az azt jelenti, hogy a trend túl van azon a ponton, amikor még frissnek számított” – jelenti ki egy michigani tervező a Wall Street Journalnak.

http://www.wsj.com/articles/top-5-interior-design-trends-for-2016-1451423833