Best of Design Hét 2017

Blog » Best of Design Hét 2017

Október 6-án hivatalosan kezdetét veszi a 2017-es budapesti Design Hét, melynek díszvendége ebben az évben a hygge életérzés hazája, Dánia lett. Ennek köszönhetően számos olyan programmal találkozhatunk a tíznapos rendezvénysorozat alatt, amely az északi design különlegességét, tervezési metódusainak kuriózumát igyekszik bemutatni. A következőkben olyan izgalmas kiállításokról, workshopokról és előadásokról olvashattok, melyek garantáltan kreativitást csempésznek az érdeklődők mindennapjaiba.

Hygge a MONO art & designban

MONO art & design / 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 12. / időpont: október 8, 10-14h

A közkeletű mondás szerint a hyggét nem lefordítani kell, hanem érezni. Gyertek hát a MONO art & designba és merüljünk el a dán konyha ízvilágába Szimply-módra. Nem csak a brunch, de a Design Hét elmaradhatatlan kiegészítője lesz a Kontakt által forgalmazott Dániában pörkölt La Cabra kávé, melyet meg is vásárolhattok a pop-up kávézónkban.

Az eseményre a jegyeket elővételben lehet megvásárolni október 2-tól a MONO Art & Designban, illetve a Kontaktban és a Szimplyben, de regisztrálni már tudtok a monodesignstore@gmail.com email címen is.

Részvételi díj: 4500 Ft/fő, mely magában foglalja az étel és kávé fogyasztást is a brunch esetében.”

  

Möbelkunst X Arne Jacobsen

Möbelkunst / 1102 Budapest, Hölgy utca 42. / időpont: október 7, 17h

„Miért volt innovatív Arne Jacobsen? Hogyan fektette le a minimalista dán design alapjait? A showroom a mid-century modern tárgyak egyedülálló gyűjtőhelyeként idén az ikonikus tervezőt mutatja be jellegzetes bútorain keresztül.

07-én szombaton 17 órától 20 óráig várunk titeket a Design Hét Budapest 2016 keretein belül megrendezett programunk informális megnyitóján, ahol egy pohár bor mellett megnézhetitek a kiállított darabokat, ha pedig még nem jártatok nálunk, remek alkalom lehet ez raktárunk felfedezésére is.„

https://www.facebook.com/events/137107230363884/

MENU – Modernizmus Újragondolva

VITRIN / 1111 Budapest, Bartók Béla út 20. / időpont: október 9, 19-22h

„Először jelenik meg Budapesten az újgenerációs dán design úttörő brandje, a MENU. Csatlakozz hozzánk egy kellemes esti programra, és ismerd meg a brand sztoriját és projektjeit Lavinia Stensgaard-tól, a MENU nemzetközi brand managerétől. A VITRIN-ben testközelbe kerülhetsz a dán márka legújabb kollekciójával, a kényelmes bútoroktól a stílusos kiegészítőkig.
A MENU filozófiája egyszerű: egy kicsit jobbá, egy kicsit kellemesebbé szeretnék tenni a körülöttünk lévő világot, méghozzá azzal, amihez a legjobban értenek, időtálló bútorokkal és kiegészítőkkel. A dán modernizmus örökségére építve olyan alkotókkal működnek együtt, mint a Norm Architects, az Afteroom Studio vagy Jakob Wagner. Kollekciójukban mindent megtalálhatsz egy igazán letisztult, modern otthon berendezéséhez.”

https://www.facebook.com/events/844224895737512/?active_tab=about

Manage [it] Yourself – Design Hét

Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) / 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2. / időpont: október 11, 18-21h

„A Manage [it] Yourself egy tematikus rendezvénysorozat a MOME design- és művészetmenedzsment mesterképzési szak szervezésében. A név a művészeti szféra egy aktuális folyamatára mutat rá; az eddig többnyire önmenedzselést végző hazai designerek kezdik felismerni, hogy szakemberre van szükségük a szakmai minőség és a jól szervezett, finanszírozható működés biztosítására.

A hazai kreatívipari szektorban az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett az induló vállalkozások száma. Az iparág különböző területein, különböző stratégiákkal vágnak bele a fiatal tervezők a saját vállalkozás, saját brand építésébe, legyen szó divat-, formatervezés, vagy akár fotóművészetről, a piacralépés minden fiatal számára meghatározó momentum a jövőre nézve.

A Design Hét Budapest keretein belül megvalósuló Manage [it] Yourself – Induló kreatívipari vállalkozások estje ezeket az útkereséseket, eltérő stratégiákat és ezek gyakorlatban megvalósult eredményeit gyűjti össze. Az est folyamán előadóink és vendégeink segítségével megismerkedünk a hazai kreatívipar általános definiálásával, a szektor jelenlegi helyzetével, azzal az intézményi háttérrel (állami, egyetemi, magán), amik segíthetik egy vállalkozás indulását, illetve a jövőbe mutató tendenciákkal.”

https://www.facebook.com/events/267742033737081/?active_tab=about

Lámpa! – Egy design ikon a kortárs művészet fényében

Kiscelli Múzeum / 1037 Budapest, Kiscelli út 108. / időpont: szeptember 28-november 5. K-V 10-18h

tárlatvezetés: október 11, 17h

„A múzeum fókuszában egy 1924-ben, a Bauhausban tervezett lámpa, Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll, melyet neves külföldi és magyar kortárs művészek átértelmezésében mutatatnak be. A helyi kontextust a Kiscell egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros lámpa terveket ábrázoló rajzsorozata adja. A Design Hét Budapest exkluzív tárlatvezetést B. Nagy Anikó, a kiállítás kurátora tartja.”

Regisztráció (max. 25 fő): kapcsolat@kiscellimuzeum.hu

Részvételi díj: felnőtt 1.200 Ft;diák, ifjúsági, valamint nyugdíjas jegy 600 Ft

Caracalla Design Days 2017

Iparművészeti Múzeum / 1091 Budapest, Üllői út 33-37. / időpont: október 5-7. 10-18h

„Az eddigi évek sikerein felbuzdulva ebben az évben új helyszínen, nagyobb alapterületen kerül megrendezésre a három napos rendezvény, mely lehetőséget ad a hazai belsőépítészek, lakberendezők, a szakmai sajtó és a nagyközönség számára, hogy megismerhesse a vezető lakberendezési márkák legizgalmasabb újdonságait, innovációit.

A programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
A szakmai előadásokra jelentkezők ingyenesen tekinthetik meg a Caracalla Design Days 2017 kiállítást is. Érdemes minél előbb jelentkezni az eseményre, mert helyeket csak korlátozott számban tudunk biztosítani a jelentkezés sorrendjében.”
Jegyvásárlásra a helyszínen van lehetőség. A kiállításra a belépőjegy ára: 1000 Ft. (A szakmai program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!)
Kiállítók: Alape, Antrax. Axor, Bisazza, BoConcept, Dornbracht, Duravit, Geberit, Gessi, Graniti Fiandre, Hansgrohe, Hüppe, Inda, Keramag, Laufen, Ligne Roset, Miele, Neff, Villeroy & Boch

https://www.facebook.com/events/1559697130752030/?active_tab=about

Székátírás

Magyar Nemzeti Múzeum / 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16. / időpont: október 12

//// 100 szék 30 év távlatában ///

„A kiállítás során a nagy múltra visszatekintő ’Székátírás’ kurzus keretében, a MOME építészhallgatói által készített kísérleti székek kerültek bemutatásra. A kiállításon látható ülőalkalmazosságok kiterjesztik a bútorok értelmezési lehetőségeit, hangsúlyt fektetnek a székek „progresszív újrahasznosítására”, és formai, gondolati merészségükkel meghatározó élményt nyújtanak majd a látogatóknak.”

https://www.facebook.com/events/276197652786362/?active_tab=about

Printa / fotó: Rácmolnár Milán

Az eddig felsorolt programok és kiállítások mellett fontos említést tenni a Design Hét egyik legfontosabb kezdeményezéséről, a „Nyitott Stúdiók” eseményéről, amely hazai, kreatív kis- és középvállalkozások mindennapjaiba enged rendhagyó betekintést a közönség számára. Az építészet és ipari formatervezés területét például idén a 81 font architecture & design csapata, a BORD építész stúdió és a Hello Wood fogja demonstrálni, a nehéziparból ismert eljárásokhoz a Fablab, az industreal és az IAMART hozza közelebb az érdeklődőket.

Iamart magyar cementlap manufaktúra / fotó: Rácmolnár Milán

A textil- és ékszertervezés folyamataiba is bepillantást nyerhetünk, ha a Lucky Shepherd, az OST Konzept, vagy a pici and the city márkák mögötti tervezők kreatív műhelyeibe látogatunk.

Idén több olyan workshoppal is találkozhatunk, ami az újrahasznosítás és a környezettudatos alkotás jegyében zajlik majd. A Printa és a Paper up!, valamint Rejka Erika designer is innovatív technikák és alapanyagok segítségével demonstrálják alkotói hozzáállásukat. Az íróeszközök szerelmeseinek a DOT for you és a vlmi produktív műhelyét ajánlja a cikk, akik a könyvkötészet művészetébe engednek bepillantást.

Paper up! / fotó: Rácmolnár Milán

Végül, ajánljuk figyelmetekbe a rendezvény alatt vetített, design tematikájú filmeket, melyek a jobbnál-jobb programokon túl még nagyobb rálátást biztosítanak a dán design kortárs helyzetére. A filmek a Dán Nagykövetség támogatásával valósulnak meg.

Dán designfilmek vol. 1: BIG TIME

Fuga / 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. / időpont: október 9, 18:30-21h

„A The Wall Street Journal szerint a harminckilenc éves Bjarke Ingels „egyik pillanatról a másikra emelkedett az építészet legnagyobb csillagai közé”, nevét ott találjuk a világ 100 legbefolyásosabb embere között a Time magazin listáján. A film hat éven át követi a sztárépítész Bjarke Ingelst, aki élete eddigi legnagyobb projektjén, a New York-i W57 toronyházon és a World Trade Center 2-es blokkjának építésén dolgozik. Intim betekintést enged az építész géniusz innovatív gondolkodásába, és a küzdelembe, melyet saját egyéniségének megtartása érdekében folytat, miközben igyekszik élhetőbb hellyé tenni a világot.”

https://www.facebook.com/events/104406076953231/

Dán designfilmek vol. 2: Design for life – Børge Mogensen

Hygge / 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. / időpont: október 11, 18:30-21h

„Børge Mogensen egyike a legkiválóbb dán bútortervezőknek. 1972-ben bekövetkezett halála után is jeles és inspiráló képviselője a skandináv esztétikának. A „Designs for Life” c. dokumentumfilm nemcsak a design remekművek mögött álló ember történetét mutatja be, hanem portrét fest a mester- és magánemberről, aki tanúja volt Dánia II. világháború utáni gazdasági és kulturális fellendülésnek. Mogensen történetét fia, Thomas Mogensen meséli el, s egyúttal betekintést nyújt az édesapja után fennmaradt képek, rajzok és bútorok gazdag világába.”

https://www.facebook.com/events/480399192328124/?active_tab=about

Dán designfilmek vol. 3: Cities on Speed – Cairo Garbage

Klebelsberg Kultúrkúria / 1028 Budapest, Templom utca 2-10. / időpont: október 13, 18:30-21h

„Az egykor tiszta és rendezett 12 milliós nagyvárosnak, Kairónak, ma már nagyjából 20 millió lakosa van. A város guberálók lakta negyedeiben hegyekben áll a szemét, melyről természetesen Kairó minden lakosának megvan a maga véleménye. Azt azonban senki nem tudja megmondani, hogyan is orvosolják a problémát. A városvezetés végül egy olasz céget bíz meg, hogy vessen véget az áldatlan állapotoknak.„

https://www.facebook.com/events/330069750796731/?active_tab=about

Teljes programfüzet itt: http://designhet.hu/2017/program

Untsch Kata