Artlocator Wishlist!

Blog » Artlocator Wishlist!

Az Artlocator csapata idén néhány igazán különleges ajándékötlettel szeretné megtörni a lázas pláza-rohamot és ebay őrületet. A kiválasztott tárgyak válogatásánál a kortárs kultúra sokszínűségét, a művészet szerethetőségének fontosságát tartottuk szem előtt. A mértéktelen vásárlás, a tárgyak értelmetlen felhalmozása helyett, igazi értékek választására, a kortárs alkotók támogatására bíztatjuk olvasóinkat. Hiszen mikor lenne jobb alkalom mint karácsonykor, hogy kiszűrjük a feleslegest a lényegesből, az értéket elválasszuk a látszattól. A műtárgyakról nálunk, emailben lehet érdeklődni. Mindenkinek nagyon boldog ünnepeket és stresszmentes készülődést kívánunk!

Marina Sztefanu izgalmas világalkotásáról így fogalmaz: “Érdekelnek a különbségek és a hasonlóságok a különböző társadalmakban, kultúrákban, emberekben és egyénekben. (…) A történelem sokféle, fabulációs formában való megéneklése, a berögzült sémák, a hitelesnek vélt álhírek, minden tény és tévhit csak egy frappánsan felépített makett, díszlet. Egymás mellett létező fiktív és félfiktív valóságmodelleket építek.”

Marina Sztefanu: “Surprise! Infrared Camera Reveals Black Leopard’s Hidden Spots” 20 cm x 30 cm x 10 cm balsafa, papír, műanyag 2015

Szemző Zsófia érdeklődése az antropológiai gondolkodásmód irányába mutat, a természetben keresi az ember helyét, értelmez és kiemel cselekvéseket. Leginkább a rajz médiumán keresztül épít, rombol le és rak össze szituációkat. Szürreális emlékképszerű rajzain és kollázsain kívül kerámia objektjeivel kérdez rá a műalkotások szerepére, viszonyrendszerére. Kerámia munkáiról eképpen ír:
“Eredettörténet egy ismeretlen kultúra előtti ismeretlen természeti környezetről. Ellentmondás az ember által elképzelt ideális megoldás,  a megvalósult megoldás és ennek hatásai és mellékhatásai között. A használhatatlan és felismerhetetlen tárgyakról nem lehet tudni mi lehet a funkciójuk abban a világban, ahol ismeretlen kultúrák töredékeiből összeáll egy új kultúra.” Korábban itt írtunk önálló kiállításáról.

Szemző Zsófia: Defragmentation / Javított tárgyak / barlang01 fehéragyag, mázas kerámia 17 cm x 22 cm x 26 cm 2017
Szemző Zsófia: Defragmentation / Javított tárgyak, Fotó: Halász Dániel

 

Bíró Dávid a MOME fotográfia szakon töltött egyetemi évei alatt és azóta is számos hazai és külföldi szakmai elismerésben részesült. Érdeklődésének középpontjában a technika emberi észlelésre való hatása áll. Általában műtermi környezetben készíti precíz, a digitális világot idéző felvételeit.

Bíró Dávid: Modus Operandi 25 cm x 35 cm Giclée print 1/50 2017

 

Dobokay Máté kísérleti fotója, a Spots sorozat egyik darabja. A fotográfia kötött, a látható világot megörökítő jellemvonását a létrehozásra, valami újnak az alkotására cserélte. A kép exponálás nélkül, az instant filmek kémiai eljárásával, annak megszakításával jött létre. Az anyagban rejlő lehetőségeket és a kreált táj tulajdonságait manuális beavatkozásokon keresztül vizsgálva.

Dobokay Máté: Spot_018 7.3 cm x 9.5 cm kemigram instant filmen 2018

 

A Transzparens Labirintus Rákóczy Gizella művészetéről szóló kiállítás katalógus, amely részletesen mutatja be a művész misztikus, geometrikus életművét. Zsikla Mónika szerkesztésében jelent meg, a Vintage Galéria kiadványaként. Szerzők: Beke László, Rákóczy Gizella, Simon Zsuzsanna, Zsikla Mónika. Rákóczy Gizella művészetéről itt írtunk korábban.

 

 

Baksa-Soós Attila költő és Miki357 fotós, a képekből és a szabadversekből álló közös fotókönyvet jelentetett meg, amelyből  tárlat is nyílt a Hybridart Space-ben. A tempó fekete-fehér képekből épül fel: a magyar popzene ikonikus arcaihoz Baksa-Soós írt egy-egy szabadverset. A tempó gondozója és kiadója a Hybridart Management, Péczely Dóra szerkesztette, a könyv képszerkesztője Szilágyi Róza Tekla volt és Kiss-Benedek Kristóf készítette a grafikát.

 

A csábítás fegyvere című kiállítás katalógus kiemelkedő festők alkotásain keresztül mutatja be a divat, az öltözködés és a képzőművészet kapcsolatát. Egyfajta áttekintés a divat, az elegancia, a stílus és a szépségideál változásának százéves történetéről, arról a módról, ahogy az emberek a ruhák segítségével kommunikáltak, megformálták magukat a környezetük számára.

 

A Children of the wood a legújabb Hello Wood kiadvány, amely a nemzetközi építőtábor műfajilag nehezen besorolható tárgyi lenyomata: egy kollázsszerű élménybeszámoló, melyből a közösségépítés tudatos képe és reménye rajzolódik ki.

 

 

A Kekszek Márk Szonja Édesem-sorozatának a 3. része. Az Édesem Tortaműhely tulajdonosa 40 legkedvesebb kekszreceptjét válogatta össze, köztük különlegeseket és villámgyorsan elkészíthetőeket is.

Márk Szonja: Kekszek

 

INQ fülbevaló

 

Studio Nomad – Könyvtartó