Art Market Budapest 2020 – Biztonságos műélvezet és széleskörű összefogás

Blog » Art Market Budapest 2020 – Biztonságos műélvezet és széleskörű összefogás

2020. október 22-25.
Budapest, Millenáris Park

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és különleges célkitűzésekkel nyílik meg Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vására Budapesten. Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest az elmúlt évtizedben több száz nemzetközi kiállítót látott vendégül 5 kontinens közel 50 országából. A népszerű művészeti seregszemle 2020. október 22-25. között a régió és ezúttal kiemelten Magyarország kortárs képzőművészetét középpontba helyező művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában. Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállításán ezúttal elsősorban a vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet támogatása kerül a középpontba, a szervezők megteremtik a lehetőségét annak, hogy a művészet szerelmesei jelenlétükkel és vásárlásaikkal is kifejezhessék szimpátiájukat és támogató szándékukat. A hazai galériák példátlanul széles körére, a magyarországi művészeti szereplők elkötelezett szerepvállalására épülő példaértékűen széles szakmai együttműködés és az azt kiegészítő, elsősorban regionális nemzetközi válogatás teszi feledhetetlen művészeti élménnyé az Art Market Budapest idei eseményét.

A vásár nyitórendezvényét ART OF CIRCUS címen a Fővárosi Nagycirkusz művészei kifejezetten erre az alkalomra rendezett különleges előadásokkal teszik emlékezetessé.

BIZTONSÁGOS MŰÉLVEZET

Az Art Market Budapest megrendezésekor 2020-ban a látogatók és résztvevők egészségének védelme prioritást élvez, a járványügyi előírásokkal összhangban a szükséges biztonsági intézkedések bevezetése és betartatása elengedhetetlen. A szervezők a művészeti kiállításokra vonatkozó iránymutatásoknak és a CAFe Budapest Fesztivál által részletesen kidolgozott protokollnak megfelelően, a már tapasztalatot szerzett hazai és külföldi művészeti intézményekkel konzultálva rendkívül szigorú eljárásrendet alakítanak ki annak érdekében, hogy az Art Market Budapest idején a Millenáris erre különösen alkalmas kiállítótere a színvonalas kultúrafogyasztás legbiztonságosabb helyszíne legyen Budapesten.

PÉLDÁS ÖSSZEFOGÁSSAL KIEMELT CÉL A HAZAI KÉPZŐMŰVÉSZET TÁMOGATÁSA

Az idei évben az Art Market Budapest kiemelt céljának tekinti a járvány hatására kritikus helyzetbe került hazai alkotók és a hazai művészeti közeg támogatását, az elmúlt évtizedben sikerrel felépített, hatékonyan működő eszközrendszerét fokozottan állítja a hazai szereplők szolgálatába, hiszen Magyarország legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti kiállításaként különlegesen hatékony platformja a közönséggel való kapcsolatok újralétesítésének és megerősítésének. A szervezők törekvése mögött példátlan művészeti szakmai összefogás bontakozott ki, a magyarországi galériák és szervezetek korábban soha nem látott számban járulnak hozzá ahhoz, hogy a zömében magyarországi látogatók érdeklődő és támogató figyelme ezúttal a hazai sztárokra, az alkotóink által képviselt nemzetközi színvonalú kulturális értékekre összpontosulhasson.

Az acb Galéria a Kortárs Galériák Egyesülete közös standján mutatjuk be Bozó Szabolcs festményét, amely a művész első magyarországi bemutatkozása.
Bozó Szabolcs: Settenkedő Lukács, 2020, akril, olajkréta, vászon, 160 x 130 cm

A regionális összehasonlításban kiemelkedő számú, húsznál is több hazai kereskedelmi galéria által képviselt, a piacon már bevezetett művészekből, köztük számos kortárs klasszikusból álló portfóliók mellett a fiatalabb alkotói generáció bemutatkozását többek között képzőművészeti egyetemeink válogatásai, a Derkovits Ösztöndíjasok bemutató kiállítása és a Fiatal Fotóművészek Szövetségének részvétele is biztosítja. Különleges szakmai csemege és egyben szimbolikus jelentőségű gesztus a Kortárs Galériák Egyesülete által létrehozott központi kiállítási stand, amelyben az Egyesülethez tartozó galériák egy csoportja egyfajta „best of” összeállítással nyilvánítja ki a szervezet vásár melletti elkötelezettségét, miközben különleges fejlemény az is, hogy a külföldi galériák egy része is a képviselt művészei közül a magyarokra helyezi majd idén a hangsúlyt.

Ezúttal a hazai választékot erősíti az Art Market Budapest hagyományosan erős fotóművészeti anyaga is, hiszen bár a vásár fotószekciója a biztonságos lebonyolítás érdekében ezúttal nem önálló kiállítási csarnokban kerül megrendezésre, a hazai fotóművészet legjavát így is mintegy tucatnyi kiállítási standon tekintheti meg a közönség a művészeti galériák mellett olyan szereplők jóvoltából, mint többek között a Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ vagy a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

A Capa Központ standja
A Capa Központ standja

KÜLÖNLEGES HELYZET – KÜLÖNLEGES PROGRAMOK

Az Art Market Budapest ezévi kísérőeseményeinek összeállításakor a járványhelyzetre tekintettel a szervezők úgy alakították át az eseményhez kapcsolódó programok megszokott struktúráját, hogy azok egyaránt szolgálják a közönség biztonságos részvételét, a művészeti élmények minél teljesebbé tételét, a nemzetközi közönséggel és partnerekkel való kapcsolatok fenntartását és a kialakult helyzetből fakadó lehetőségek kihasználását. A hétvégén is számos izgalmas program közül válogathathat a közönség. Mi biztosan ott leszünk a Főfotó Galéria Varga Marietta műveit bemutató standjánál – ami nem mellesleg megkapta az Artmagazin idei Best Booth díját – és az InsideArt „WHY SHOULD I COLLECT PHOTOGRAPHY? AND HOW SHOULD I START BUYING?” panelbeszélgetésén!

Varga Marietta: Mellownoon, 2020
My town | Siófok II.

Szólj hozzá!