Amikor érdemes az intuíciókra hallgatni – interjú a Kirakós csapatával

Blog » Amikor érdemes az intuíciókra hallgatni – interjú a Kirakós csapatával

Hazai alkotók rajzai adják a Kirakós Budapest puzzle márkájának mintáit. A 300 darabos kirakós mindazoknak szól, akik szeretnének elmélyülni egy-egy alkotásban, támogatnák a magyar művészeket és szeretnék mindezt játékos formában tenni. A kirakósok már megvásárolhatóak online. A repertoár folyamatosan bővül újabb alkotókkal és grafikákkal, a csapat nem titkolt célja, hogy külföldi művészeket is bevonjon a projektbe. A 300 darabos puzzle bevételéből az alkotók egyénileg részesülnek. A Kirakós Budapest Instagram oldalán részletesebben is megismerhetőek a művészek és a jövőbeli értékesítési pontok.

Glaser Eszter, Lovrity Anna Katalin és Papp Regina alapítók rajongói a színes mintáknak, az ízléses berendezési tárgyaknak és a kortárs művészetnek. Hiányérzetük támadt, amikor az itthoni puzzle felhozatallal találkoztak, így saját márkájukkal szeretnék bebizonyítani, hogy a kirakózás felnőttként is lehet élvezetes, és mintáik akár bekeretezett alkotásként is funkcionálhatnak otthon. A Kirakós Budapest első művészei között Hárshegyi Vivien, Lovrity Anna Katalin és Orosz Judit MOME animációs filmrendezőnőket találjuk, akikhez a KOKOMO kerámia után csatlakozott Kiss Miklós és Spielmann Lili is, akiknek új mintái nálunk debütálnak. A tizenkét különleges grafika már megvásárolható a márka webshopján. Lovrity Anna Katalin a 2017-es Berlinálén bemutatkozó Vulkánsziget című animációjából találhatunk grafikákat, míg Hárshegyi Vivien és Orosz Judit színes mintái kifejezetten projektnek készültek. A jelenlegi kollekcióban találunk színes absztrakt képet, bizarr hangulatú pillangós rajzot, növényimádó lányt és kifejezetten kihívásokat rejtő képet is.

Sok helyen olvashatunk arról, hogyan jött létre ez a klassz kezdeményezés illetve vállakozás. Nagyon izgi lenne hallani arról is, hogy mi volt a legnehezebb fordulópont vagy szakasz.

A legnehezebb szakasz rögtön a legelején, a csomagolás megtervezése volt. Rengeteg extrém ötlet felmerült, tombolt a kreativitásunk, nagyon nehéz volt elengedni ezeket a terveket, de végül egy klasszikus, vidám, jól variálható doboznál maradtunk. Mivel novemberben kezdtük el kommunikálni a vállalkozásunkat a karácsonyi logisztika is izgalmas volt, hatalmas szatyrokkal jártuk a várost, hogy mindenkinek fel- és átadjuk a dobozokat országon belül és kívül.

Milyen üzleti tervvel futottatok neki ennek a sztorinak?

Azt tettük, amit elméletileg tilos: az intuícióinkra hallgattunk. Emellett nagy segítségünkre volt egy szívecske alakú számológép, a mérőszalagjaink és különböző tarka excel táblázatok. Fontos megemlíteni, hogy a Kirakósba a saját pénzünket fektettük be, nem befektetőkkel indultunk neki a vállalkozásunknak, hanem mindenképpen a kreatív hármasunkra építettük a márkát. Hittünk benne, hogy az ötletünk másoknak is tetszeni fog és érdemes munkát fektessünk bele, pedig sokszor csak este és hétvégén tudunk a Kirakóssal foglalkozni. Mind a hárman különböző területekről érkeztünk, Regi újságíró, a WLB alapítója, főszerkesztője volt évekig, Eszter projektmanager a MOME-n, Kata pedig animációs filmkészítő. Mindenki másban magabiztos és gyakorlott, a különböző tapasztalatainkat jól tudjuk hasznosítani a Kirakósnál.

A grafikusok rögtön igent mondtak a felkérésre?

Igen, szerencsére mindenki nagyon lelkes volt, egy művész kivételével, aki állítása szerint utál kirakósozni, ezért nem csatlakozott, de ettől függetlenül nagyon szurkolt nekünk.

Milyen új izgalmas dolgokra számíthatunk a jövőben?

2021-ben rögtön 2 művész debütált 2-2 alkotással. Szerettünk volna valami olyat, ami merőben különbözik a korábbi mintáinktól, ezért választottuk az első fiú alkotónkat, Kiss Miklóst,, aki tipográfus és tervező grafikus, emellett installációkat is készít, valamint Spielmann Liliane-t, aka ilislillies-t, aki az első fotó alaú kirakókat készítette, amelyeken a saját újhullámos virágcsokrai köszönnek vissza.

Miki  „All You Need is Love” grafikájánál Piet Mondrian volt az inspiráció. Az emogrammokat egy hír inspirálta:: 2015-ben az Oxford Dictionaries egy emoji piktogramot választott az év szavának. Ezt Miki nagyon izgalmasnak találta: az írásbeli kommunikációnkat rajzok és piktogramok segítségével kezdtük, majd ezeket folyamatosan betűkre és karakterekre egyszerűsítettük. Így születtek meg a mai betűk, írásjelek. A mobil és a számítógépes kommunikáció megszületése után ugyanezen már egyszerűsített karakterekből és betűkből rajzokat és piktogramokat kezdtünk készíteni és beépítettük a mindennapi kommunikációnkba. Így Miki visszatette az elveszett szavakat az emojikba, és így születtek meg az emogramok. Ezekből készült az a minta, amit a puzzle kirakása után láthatunk, amely rejtett szavakkal jár.

Lili nagyon buja, újhullámos virágcsokrokat készít, amiket aztán filmre fotóz. Minden virágcsendéletében el van rejtve valami kis tökéletlenség, ami nagyon izgalmassá teszi a képeit, ezért is működnek jól a kirakóssal. Emellett persze mi is imádjuk a virágokat. Nem titok, hogy ezeket a mintákat Valentin-napra szántuk, így Lili csokraival együtt rendelhetőek.

Van személyes kedvencetek?

Az összes az, ezért lett belőlük Kirakós!

Gondolkoztok esetleg óriás méretű puzzle -ban? 

Igen, sokan érdeklődnek, a nehezebb, példáull 1000 darabos puzzle-k iránt, de nekünk egyelőre az a legfontosabb, hogy minél több művésznek az alkotását ki lehessen rakni. Akinek a kihívások a fontosak, azoknak meleg szívvel ajánljuk az EMOGRAMS című képet! 

Interjú: Artlocator

Szólj hozzá!