Against Design – A svéd formatervezés atyja előtt tiszteleg a bécsi MAK

Blog » Against Design – A svéd formatervezés atyja előtt tiszteleg a bécsi MAK

letöltés (1)

A Bécs melletti Badenben született, s Ausztria után választott hazájában, Svédországban is beírta magát a művelődéstörténet nagykönyvébe Josef Frank (1885-1967), akinek sokoldalú életművéből a bécsi Museum für Angewandte Kunst (MAK) rendezett most átfogó kiállítást. A tárlat mellé igazi csemegeként a svéd design etalonja, a Svenskt Tenn nyitott pop-up store-t az osztrák fővárosban.

Ausztriában Frank elsősorban építészeti munkásságáról ismert, azon belül is leginkább a szociális bérlakásépítés megújítását megvalósítani hivatott Werkbundsiedlung egyik megálmodójaként. 1933-ban, az antiszemitizmus térhódítása elől emigrált Svédországba, ahol élete második felének nagy részét leélte. Második hazájában a XX. századi svéd formatervezés forradalmian újító alakjaként tisztelik, akinek munkássága a mai napig hat a tárgykultúrára.

A kiállítás elsőre talán ellentmondásosként ható címe – Against Design – Frank alkotói hitvallására utal. Karrierje kezdeti éveit követően Frank nem csak hogy elfordult a korban uralkodó áramlat, a bauhaus szigorú, szögletes formavilágától, de elutasította a formalizmust és a standardizálást, és nem riadt vissza a motívumok és stílusok elegyítésétől sem. Így születtek meg színes, virágmintás textil- és tapétatervei, a kényelmet és az embert a középpontba állító, otthonosságot árasztó bútorai.

Svédországban Frank Estrid Ericsonnak, a Svenskt Tenn design- és bútormanufaktúra vállalkozó szellemű alapítójának a meghívására a cég vezető tervezője lett. Kettejük termékeny együttműködése a modern svéd design egyik sarokköve, a Frank tervei alapján készülő lakberendezési tárgyak pedig a mai napig szerepelnek a Svenskt Tenn palettáján.

Igazi különlegességként a Svenskt Tenn a kiállításhoz időzítve pop-up shop-ot nyitott Bécsben, a múzeum épületétől néhány villamosmegállónyira (február 13-ig).

Extra tipp: a MAK kiállításai egész évben minden kedden 18 és 22 óra között ingyesen látogathatóak.

JOSEF FRANK

Against Design

2015.12.16–2016.04.03.
Museum für Angewandte Kunst
Stubenring 5, A-1010 Wien

http://svenskttennwien.com

További olvasnivaló: Josef Frank im Mak – Der ganz normale Wohnsinn (Der Standard, 2015. december 16.)