Nem a tigris – múzeumi gyűjtőkampány

Nem a tigris – múzeumi gyűjtőkampány
Nem a tigris – múzeumi gyűjtőkampány

KÜLDJ EGY TIGRIST!

A „Tigris a múzeumban” beszélgetéssorozat olvasónaplójában tavasszal spontán múzeumi tigrisgyűjtés indult. Nyáron folytatjuk. NYARALJ, UTAZZ ÉS KÜLDJ EGY TIGRIST!

Az eddigi tigrislelőhelyek között van múzeum, archívum, cirkusz, cukrászda, kirakat, könyvtár és vásár. A múzeum tehát láthatóan tágan értelmezhető, metaforává alakítható közeg. A tigrisek pedig teljes alakú kitömöttek, vitrinlakó trófeák és könyvek, regénybeli változatok, de leginkább műtárgyak és műtárgyakon látható ábrázolások. Nem a tigris. Mert: a tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris.

KERESS TOVÁBBI PÉLDÁNYOKAT!

Fontos, hogy:
– vedd észre;
– próbált összeolvasni „A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris” idézettel;
– legyen vele személyes találkozásod (tehát ne a neten keress);
– csinálj róla egy képet;
– küldj adatokat, néhány mondatot vagy akár egy történetet hozzá – ahogy jól esik!

Te magad is kiposztolhatod az esemény falán, de ha személyesen küldöd (itt, üzenetben például), akkor beillesztem a sorozatba, számozom és archiválom. 999 tigris a cél, és már csak 974 tigris kell ahhoz, hogy meglegyen. Gyerekjáték lesz. Ajándékaitokat a NEM A TIGRIS esemény falán gyűjtjük és publikáljuk szeptember 2-ig. Utána meglepetés.

Nagyon várom!
Köszönettel, Frazon Zsófia

***

A SOROZATRÓL

„A tigris a múzeumban, az tigris a múzeum és nem a tigris” idézet Kenneth Hudson angol újságíró és muzeológus 1977-es írásában olvasható. Hudson a fordulatot a mindennapi valóság és a múzeumi világok közötti különbség érzékeltetésére használja. A múzeum terében ugyanis átalakul fikció és valóság, élő és élettelen viszonya, a reprezentáció és interpretáció kiemeli, keretezi és átértelmezi a hétköznapi valóságot, új és más jelentéssel tölti fel. „A tigris a múzeumban” metaforaként aktiválja a koloniális / posztkoloniális diskurzust, az állatkertek, a múzeumok és a cirkusz világkiállítások óta összefonódó és vitázó világát, egyben felveti a kitömött állat, az elejtett vad látványossággá merevített képének morális kérdését is. A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris. Ha ezt egy múzeum nyíltan vállalja, akkor fontos lépést tett saját gondolkodásmódjának feltárása felé.

A „Tigris a múzeumban” sorozat a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN kávézó közös programja. A sorozat formája a beszélgetés, apropója pedig könyvek, szövegek és a múzeum közötti izgalmas kapcsolatok felderítése, inspiráló gondolatok megfogalmazásával, az olvasás, a beszélgetés és a múzeumi kritikai műveltség kereteinek és fogalomtárának szélesítésével.

Tigris a múzeumban 03 // Radikális muzeológia / Magyarország? https://www.facebook.com/events/364848387492154/
Tigris a múzeumban 02 // Múzeum a kortárs irodalomban https://www.facebook.com/events/1547172478749378/
Tigris a múzeumban 01 // Fejős Zoltán: Új helyek, új metaforák https://www.facebook.com/events/665076203832862/

A sorozat és a kampány arculatát a de_form csapata (Demeczky Nóra és Déri Enikő) tervezte a Néprajzi Múzeum tigriseinek grafikai megmunkálásával.

Részletek

Kezdés

2019.09.02. - 19:00

Vége

23:00

Helyszín

Néprajzi Múzeum

Kossuth Lajos tér 12.
Budapest
Hungary
1055

Szólj hozzá!