A művészeti világ felszólalt Trump ellen Irán kulturális örökségének védelmében

Blog » A művészeti világ felszólalt Trump ellen Irán kulturális örökségének védelmében

Trump nagy port kavart tweetje után a Pentagon hivatalosan elismerte, hogy egy Irán kulturális örökségeire mért csapás áthágná a fegyveres konfliktusok törvényeit.

Donald Trump nemzetközi felháborodást váltott ki miután Twitteren Iránt a kulturális műemlékeik elpusztításával fenyegette, amennyiben az válaszreakciót indítana Amerika ellen az iráni tábornok Qasem Soleiman megöletése miatt. Az U.S.A hadügyminisztere, Mark T. Esper hétfői nyilatkozatával igyekezett rendezni a feszült helyzetet, amikor elismerte, hogy az elnök fenyegetését teljesíteni háborús bűn kategóriájába tartozna. 

Trump üzenete a művészeti élet vezetőit is szokatlanul erőteljes politikai töltetű felszólalásra késztette. Max Hollein, a Metropolitan Museum of Art igazgatója és a múzeum CEO-ja, Daniel H. Weiss közös nyilatkozatban mentek szembe az elnökkel.

“…Emberpróbáló időkben emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy kulturális kincseink védelme közös és globális érdekünk. Ezekhez a helyekhez és tárgyakhoz emberek, közösségek, nemzetek múltja és története kötődik. Napjaink vezetőinek és állampolgárainak az életek védelmezése mellett, kötelessége a letűnt generációk hagyatékát is megőrizni…”

A MET mellett még Thomas Campbell a Fine Arts Museums of San Francisco feje és Tristram Hunt a Victoria and Albert Museum igazgatója is megszólalt. Irán a világ legismertebb ősi civilizációinak otthonaként 22 helyszínt tudhat magáénak az UNESCO kulturális örökségek listáján, ide sorolva Persepolis vagy Csogá Zanbil zikkuratát. Íme pár a szóbanforgó kincsek közül:

Persepolis

Kép: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis, Getty Images.

Péntek-mecset

Kép: Marka/Universal Images Group, Getty Images

Golestan palota

Kép: Atta Kenare/AFP, Getty Images

Shushtar Vízimalom

Kép: DeAgostini/Getty Images

Szólj hozzá!