7 klasszikus karácsonyi film

Blog » 7 klasszikus karácsonyi film

Ha valami klasszikusra vágynál idén karácsonykor az unásig ismételt családi filmek helyett, mi elhoztuk kedvenc fekete-fehér filmjeinket, amiket te is biztosan imádni fogsz!

Csoda a 34. utcában (Miracle on 34th Street), 1947

Bár 1994-ben készült egy remake a filmből, Csoda New York-ban címmel, mi az eredeti 1947-es változatot ajánljuk megnézésre először. A történet egy hatéves kislányról, Susan-ről (Natalie wood) szól, aki nem hisz a Mikulás létezésében egészen addig, míg nem találkozik az áruház új télapójával, Kriss Kringle-vel (Edmund Gwenn). A találkozás után minden megváltozik. 

Saroküzlet (The Shop Around the Corner), 1940

A film László Miklós Illatszertár című színműve alapján készült és bár az amerikai adaptáció során az illatszertár bőröndös üzletre cserélődött, a helyszín Budapest maradt. A film hatalmas sikert aratott, így írt róla a korabeli sajtó: „Lubitsch Ernő csipkefinomságú vígjátéka, a szellemes, ötletes, hol könnyes, hol mosolyos budapesti történet, amely az Illatszertár című Budapesten nagy sikert aratott vígjáték filmváltozata, rekord bevételekkel fut a budapesti Corso-moziban.”

A cingár férfi / Tetemrehívás (The Thin Man), 1934

Aki krimire vágyna karácsonykor, annak jó választás W. S. Van Dyke által rendezett Tetemrehívás. A történetben egy visszavonult detektív érdeklődését felkelti egy feltaláló eltűnésének ügye, így nyomozni kezd. A cselekmény előrehaladtával egyre valószínűbbé válik, hogy valami nagy baj történt. 

Karácsony Connecticutban (Christmas in Connecticut), 1945

Elizabeth Lane (Barbara Stanwyck) élete nem egészen olyan, amilyennek mutatja a külvilág felé. Bár receptjeit országszerte csodálják és sok háziasszony példaképként tekint rá, Elizabeth nagy titkokat őriz. Minden a feje tetejére áll, amikor megkérik, hogy saját otthonában tartson karácsonyi vacsorát a háborús hős Jefferson Jones hazatérésének tiszteletére – aki nem mellesleg a nő rajongója.

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life), 1946

A történet középpontjában George Bailey áll (James Stewart), aki kilátástalannak érzi életét és már azon gondolkodik, hogyan vessen véget neki. Szerencsére megjelenik egy Clarence nevű őrangyal, aki segít kiútat találnia reménytelen helyzetéből. 
A Frank Capra rendezésében készült alkotást öt Oscar-díjra jelölték és beválasztották minden idők legjobb 100 amerikai filmje közé. 

A püspök felesége (The Bishop’s Wife), 1947

Henry Brougham-t (David Niven) püspöknek nevezik ki és legnagyobb kihívása az, hogy elegendő adományt gyűjtsön össze az új katedrálishoz. Felesége, Julia (Loretta Young) eközben magányosan tengeti napjait. Egy napon titokzatos idegen lép be Henry dolgozószobájába, azt állítva magáról: ő Dudley az angyal (Cary Grant), a válasz a püspök imáira.

Karácsonyi ének (A Christmas Carol), 1938

A film Charles Dickens 1843-as azonos című regénye alapján készült, főszereplője egy mogorva öregúr, Ebenezer Scrooge – akit meglátogatnak a karácsony szellemei, teljesen megváltoztatva a férfi életét.

Szólj hozzá!