2017 design trendjei

Blog » 2017 design trendjei

A tavalyi év design trendjei között fontos helyet kapott a minimalizmus iránti felfokozott igény, az exkluzív anyaghasználat, az ikonikus design termékek újragondolása és a variábilis bútortervezés egyaránt. Nézzük meg, mit tartogat számunkra 2017 a formatervezés és a lakberendezés terén!

Valspar – Peach Encounter I forrás: m.valsparpaint.com

Természetes színpaletta

Az idei év legtöbb design előrejelzésének színpalettáján olyan visszafogott tónusok szerepelnek, mint például a megnyugtató zöld, a lila és a tópszín. Az év színe a greenery néven futó árnyalat lett, melyet a leghíresebb színkeveréssel foglalkozó cég, a Pantone határozott meg. Ezzel az árnyalattal a természet vitalitását és az új kezdeteket kívánják szimbolizálni. A Pantone mellett a Valspar 2017-es palettája is a természetes színekből inspirálódik: náluk botanikus sárgászöld, terrakotta, barack és meleg szürkés árnyalatok szerepelnek az év tizenkét leginkább kiemelt színei közt.

Peca – ‘The Lava’ kollekció I forrás: peca.com.mx

Nyers felületek, visszafogott árnyalatok

A tavalyi év tündöklő arany és szikrázó fémes felületei után az idei év trendjei inkább a nyers, letisztult, ősi irányvonalat fogják követni: a mély lila színű fém és a sötét, érdes kő lesz a szezon legjellemzőbb designtrendje. Az olyan anyagok, mint az ónötvözet, a cink, az alumínium vagy az egyenetlen lávakő például asztali terítékek anyagaként, apró tárgyak felszíni díszítéseként is megjelenhetnek. A környezettudatosság és a költséghatékonyság jegyében az értékes anyagok számos esetben mesterséges változatban lesznek elérhetőek, de ezek a bőr, fa és márvány textúrára hajazó felületek megtévesztően valósághűek maradnak. A letisztult, ipari hangulatot többek között a fehér, bézs, halványszürke és rózsaszín árnyalatok közvetítik, ezeket a színeket sokszor fogjuk idén viszontlátni.

A bronz is nagy kedvencnek ígérkezik 2017-ben, mivel egy olyan nyers matéria, amely melegséget és mélységet kölcsönöz az indusztriális karakterű belső tereknek. A tavalyi évben nagy népszerűségnek örvendő arany domináns jelenlétével ellentétben a bronz visszafogott, de klasszikus hangulat kialakításának eszköze lehet, és különböző kiegészítők formájában dekoratív részét alkothatja a luxus és a kényelem atmoszféráját közvetítő élettereknek.

Artemide – Alphabet of Light I forrás: artemide.com

Robosztus világítóegységek

Az újabb technológiáknak köszönhetően dekoratív építészeti rendszerekbe tudjuk komponálni az otthoni világítás létfontosságú egységeit. Az innovatív formák számtalan interpretációt engednek meg: az önmagában álló világítóegységtől a nagyobb tereket átívelő, szoborszerű világításig sokféle lehetőséget nyitnak meg. Az igazán merész világító installációk a teret szobrászati formaként egészítik ki, az élettér szerves részeként olvadnak bele annak egyedi formavilágába. A 2017-es tendencia remek példája az Interior Design’s Best of Year díj tavalyi nyertese, az Artemide cég Big Alphabet of Light nevű termékeamely hajlított, betű formájú moduljaival válik a tér domináns elemévé.

Studio VJEMY – Table for a flower I forrás: vjemy.cz

Az egyediség intenzív igénye

A 2016-os design vásárokon merész színkombinációk, erős grafikai megoldások és megtévesztő felszínek formájában számtalanszor visszaköszöntek az experimentális tervezés példái. Az előző év trendjei pontosan előrevetítették 2017 legfőbb irányvonalát, az egyre növekvő igényt az egyediség iránt. David Alhadeff, a The Future Perfect nevű New York-i üzlet és galéria alapítója szerint a kortárs design egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vásárlók körében is. Az ügyfelek egyre inkább az egyedi darabokat keresik, melyek segítségével összetett és eklektikus belső tereket hozhatnak létre. A kísérleti bútorok jelentős térnyerése mellett a tavalyi év a „csináld magad” tendenciáról is szólt. Mivel a minőségi bútorválasztás egyre fontosabbá válik a fogyasztók számára, használati tárgyaink befektetésként való értelmezése is nagy teret kap. Ennek köszönhetően idén minden bizonnyal elérkezett a letisztult, kézműves finomsággal létrehozott, tartós designtermékek szezonja.

Lenovo – Smart Assistant I forrás: support.lenovo.com

Az otthon hálózata

Egyre több olyan applikáció áll rendelkezésünkre, amelyek az otthon töltött elektronikusan érkező segítségek formájában teszik élvezhetőbbé. A tervezők olyan eszközöket hoznak létre, melyek hálózatban működve, általában Bluetooth-on keresztül összekötött egységekként segítik a használók napi rutinját. Ennek eredménye az, hogy a kávénk intenzitásától a pirítós színéig már szinte mindent képesek vagyunk mobil applikációk segítségével irányítani/meghatározni. Az olyan hang vezérlésű alkalmazások, mint a Google Home, az Amazon Echo vagy a Lenovo Smart Assistant sci-fi fantáziára emlékeztető módon adnak virtuális támogatást az élet apró mozzanataihoz. Ezek az innovatív asszisztensként működő rendszerek segítenek például a nap észszerű megtervezésében, közlekedési és időjárási tanácsokkal látnak el minket, miközben boldogan készítik el a felhasználó bevásárlólistáját. Kíváncsian várjuk, hogy 2017-ben milyen további fejlesztések fogják megkönnyíteni életünket.

François Halard for Vogue, December 2013 I forrás: vogue.com

Kevert minták és anyagok

A 2016. őszi New York-i divathét példája remekül bizonyítja, hogy a divatbemutatók trendjei intenzív inspirációkként szolgálnak az otthoni dekoráció világában is. A tavalyi évben méltán népszerű, különböző minták tudatos egymás mellé tételével és dekoratív színkavalkád létrehozásával kialakított eklektikus enteriőr még mindig aranykorát éli. Az olyan domináns, luxus hangulatot sugárzó textíliák használata, mint például a selyemé, szintén az előző designtrendből maradt ránk. Az emberi érintésért sóvárgó, puha, exkluzív textíliák enteriőrbe való beemelése a kényelem megteremtésének egy biztos módszere. Talán ennek köszönhető a tendencia töretlen, idén is tartó népszerűsége.

Untsch Kata