2016 legfontosabb művészeti eseményei

Blog » 2016 legfontosabb művészeti eseményei

A tavalyi év művészeti eseményeit vizsgálva vegyes érzelmeink lehetnek: láthattuk a nagy port kavaró politikai változások eredményeit, mint például a Brexitnek és Donald Trump megválasztásának a művészetre gyakorolt hatásait, hallhattuk számos, a művészet szempontjából is releváns híresség halálhírét, de az underground irányvonal térnyeréséről, színárnyalatok megszületéséről és számos új kiállítótér megnyitásáról is hírt kaptunk. Itt az ideje, hogy átnézzük a tavalyi év legjelentősebb történéseit.

 
Ai Weiwei tevékenysége

Ai Weiwei Leszbosz szigetén I fotó: Ai Wei Wei Instagram

Ai Weiwei 2015-ben kapta vissza útlevelét a kínai kormánytól, így újra szabadon utazhatott és alkothatott a világban. 2016-ban Görögországban, Leszbosz szigetén gyakorolta aktivista művészeti tevékenységét, ahol a menekültválsággal foglalkozott. Februárban egy vízbe fulladt kisfiú világhálót bejárt képéből készített parafrázist, amivel hatalmas figyelmet és sok negatív kritikát is kapott, sokan azzal vádolták, hogy érzéketlenül dolgozta fel a témát. A menekültválság művészeti megjelenítését előző munkájához képest továbbgondolva Berlinben készített installációt a Konzerthaus épületére, aminek oszlopait Leszboszról hozott mentőmellényekkel borította, ezzel irányítva rá a város és a világ figyelmét az Európa másik felén zajló eseményekre.

 
Banksy és Calais

Banksy: Steve Jobs in Calais I fotó: banksy.co.uk

2015 decemberében Banksy megfestette Steve Jobsot ábrázoló murálját a franciaországi Calais városában a „Dzsungelnek” is nevezett menekülttábor melletti falra. A sorozat tavaly tovább folytatódott. A stencilfestmények a menekültválság kezelésének kritikáját fogalmazzák meg azzal, hogy híres embereket és alkotásokat állítanak párhuzamba a mostani helyzettel: az Apple-alapító Jobsot szír bevándorló apja miatt festette meg Banksy, de a Nyomorultak egyik szereplőjének arca vagy a Medúza tutaja című Géricault-festmény újragondolása is egyértelmű üzenetet hordoz a menekülttáborok kontextusában.

 
Zaha Hadid halála

Zaha Hadid – MAXXI, Rome I fotó: MAXXI

2016 talán első, egész világot megrendítő halálhíre volt Zaha Hadidé, aki 65 éves korában, szívinfarktusban hunyt el. Az iraki születésű brit építész egyedi, futurisztikus stílusával hódította meg a világ nagyvárosait. Alkotásai légies és hullámszerű formái miatt jogosan kapta a „Queen of the Curve” becenevet. A bámulatos karriert bejárt Hadid első női díjazottként kapta meg 2004-ben a Pritzker-díjat, illetve 2010-ben a brit királyi építészeti akadémia is kitüntette római MAXXI múzeumáért. Emléke és cége halála után is tovább él, a Zaha Hadid Architects 950 projekten, 44 országban, 400 szakemberrel és 55 nemzettel dolgozik párhuzamosan.

 
Brexit és a műtárgypiac bizonytalansága

Wolfgang Tillman installációja I fotó: Jeff Spicer/Getty Images

Június 23-án az Egyesült Királyság az Európából való kiválás mellett szavazott, ezzel megdöbbentve és értetlenségben hagyva a kontinens többi részét. Annak ellenére, hogy a művészet olyan prominens alakjai, mint Damien Hirst, Anish Kapoor és Wolfgang Tillmans mind a Brexit ellen szólaltak fel, a kormány magabiztosan hangsúlyozta, hogy készen áll arra, hogy a műtárgypiacot is leválassza a kontinensről.

 
Előkerült Van Gogh képek

Vincent van Gogh: A tenger látképe Scheveningennél I fotó: CNN1

2002-ben két betörő ereszkedett le az amszterdami Van Gogh Museum tetejéről az épületbe és a holland mester két munkáját is ellopták. A képeket csak tizennégy évvel később, tavaly lelték meg, a nápolyi rendőrségnek a helyi maffiánál végzett alapos kutatásának eredményeként. A festményeket keretüktől megfosztva találták meg a Pompeii-hez közeli Castellammare di Stabia városában. Az alkotások értéke a rendőrség szerint körülbelül százmillió dollár lehet, mivel szerencsére jó állapotban kerültek elő.

 
David Bowie árverésre került műgyűjteménye

David Bowie gyűjteményének aukciója, Sotheby’s London I fotó: Sotheby’s

10 hónappal halála után került forgalomba Bowie hozzávetőleg 41 millió dollár értékű művészeti gyűjteménye, ami két nap alatt kelt el a Sotheby’s londoni aukcióján. Ahogy a popikon fogalmazott: az egyetlen dolog, amit mindig is birtokolni akart, az a művészet volt. A nagy számú brit művészeti munka és kortárs alkotás mellett a gyűjteményben helyet kaptak a szürrealizmus  és a német expresszionizmus alakjainak festményei is. Mindemellett design tárgyak és a fősodortól eltérő alkotók művei is szerepeltek a kollekcióban. A legnagyobb szenzáció Jean-Michel Basquiat Air Power című festménye volt, ami 7 millió fontért kelt el, valamint Damien Hirst és Bowie közös munkája, ami 785 ezer fontért talált gazdára. A legtöbb műtárgyat a becsült értéken felül ütötték le, így például Frank Auerbach Head of Gerda című, 300 és 500 font körüli értékre taksált képét 3,7 millió fontért, Henry Moore Family group című szobrát pedig becsült értékének csaknem kétszereséért, 580,000 fontért értékesítették.

 
Marina Abramovic 70 éves

Marina Abramovic portré rózsával I fotó: Marina Abramovic

2016. november 30-án töltötte be 70. életévét Marina Abramovic, amit önéletrajzi könyvének publikálásával ünnepelt. A VICE-nak adott interjúban Abramovic úgy nyilatkozott a kötetről, mint egy új élet kezdetéről, vagyis a szerb performanszművész maga mögött kíván hagyni mindent, ami eddigi élete során történt vele. Ugyancsak tavaly elvesztette azt a bírósági pert, amelynek során volt szerelmével, Ulay-jal folytatott közös művészeti tevékenységük jogi kérdéseit vitatták. A pereskedés ellenére úgy tűnik, hogy a performanszművészet nagyasszonya számára ígéretes év lesz a 2017-es: 2016 végén forgalomba került új dokumentumfilmje, ami Brazil utazását dolgozza fel, már most hihetetlen népszerűségnek örvend.

 
Milo Moiré londoni letartóztatása

Milo Moiré performansza

Milo Moiré „Mirror Box” című művészeti alkotásával a nyáron több nagyvárost, például Düsseldorfot, Londont és Amszterdamot is bejárta. A performansz során a művésznő egy dobozt erősített meztelen felsőtestére, amibe a járókelők kedvükre benyúlhattak és megérinthették fedetlen testét és kebleit, legfeljebb 30 másodpercen át. A művésznő szerint a performansz a nők jogaira és a szexuális egyenlőségre hívja fel a figyelmet, amit a saját beleegyezésének tudatosításával kísérelt meg. A londoni rendőrséget ez a történet nem hatotta meg és azonnali hatállyal letartóztatták.

 
A legújabb kék árnyalat használatba bocsátása

Mas Subramanian I fotó: Oregon State University

2009-ben egy Mas Sebramanian nevű kémikus Oregon Állam Egyetemi csapatával együtt véletlenül kifejlesztett egy hihetetlenül intenzív kék pigmentet, aminek a YlnMn nevet adta. Az eredetileg az elektronika területén dolgozó csapat által létrehozott árnyalata júniusban vált hivatalosan besorolt színné, és azóta már számos kortárs művész használatba vehette.

 
Anish Kapoor legfeketébb feketéje

Anish Kapoor I fotó: Rob Stothard/Getty Images

Amikor Anish Kapoor bebiztosította magának a Vantablack fekete árnyalat jogait, ami olyan sötét, hogy a fény 99,96%-át elnyeli. A világ több művésze ellenkezett az ügyben és kérvényezte, hogy az árnyalat legyen mindenki számára elérhető. Az aktuális jogi döntés szerint csak Kapoor használhatja a Vantablack-ot. Az eredetileg katonai célokra kifejlesztett szín összetételének titkosításáról a művész maga gondoskodott.

 

Untsch Kata